Hlavní obsah

Kouříte? Tabákový dým může urychlit nefunkčnost plic

Komerční článek

Říkáte si, že když už plíce nemocné máte, je vlastně jedno, jestli kouříte? Považujete odvykání za proces, který je namáhavý a současně zbytečný? Omyl, tabákový dým totiž může potíže ještě zhoršit, což při vážných onemocněních může skončit fatálně.

Foto: Alliance Healthcare s.r.o.

Alphega lékárny měří plicní věk a zjišťují, v jakém stavu má česká populace plíce

Článek

Když dojde na plicní neduhy, automatický pokyn každého lékaře zní: Nekuřte! Velká část nemocných ale tohoto doporučení nedbá. Důvody jsou různé. Pro někoho je odvykání kouření ztrátou velkého požitku, pro jiného je to nepohodlí.

Zejména při chronické obstrukční plicní nemoci a astmatu by se kouřit opravdu nemělo. Pokud lidé takto nemocní nepřizpůsobí životní styl potřebám svého těla, je třeba počítat se silnějšími příznaky a zvýšenou pravděpodobností předčasného úmrtí. Kouření má kromě zhoršování plicních příznaků i nepříznivý vliv na metabolismus – potlačuje chuť k jídlu a může prohlubovat hubnutí, se kterým „plicaři" bojují.

Stačí se správně rozhodnout

Myslíte si, že právě vám kouř neškodí? Zjistěte, jak je to opravdu, a nechte si ve vybraných Alphega lékárnách změřit tzv. plicní věk. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže, které kouření způsobilo. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Výběr článků

Načítám