Hlavní obsah

Nepozornost za volantem zabíjí. Letos má na svědomí už 24 lidských životů

Být neustále on-line, chatovat, telefonovat – i během řízení. Fenomén poplatný dnešní době na silnicích ale způsobuje smrtelné nehody. Česká asociace pojišťoven se tomuto nebezpečnému trendu pokouší zabránit nejnovější kampaní #nepozornostzabíjí.

Foto: Česká asociace pojišťoven

Nepoužívejte mobil za volantem. Nepozornost zabíjí.

Článek

„Nejčastěji drží mobil u ucha pražští řidiči, ale i v Jihočeském kraji píše zprávy během jízdy každý třetí řidič, což je zhruba republikový průměr,“ komentuje výsledky průzkumu České asociace pojišťoven její výkonný ředitel Jan Matoušek.

Relativně nejzodpovědnější jsou pak řidiči na Liberecku, kde se za jízdy telefonuje nejméně, a také na Ústecku (zde zprávy během řízení nikdy nepíše 80 % řidičů). Odstrašujícím příkladem jsou řidiči z Vysočiny, kde si při řízení prohlíží sociální sítě každý pátý jedinec. Na focení a natáčení si zase potrpí téměř třetina řidičů z Královéhradeckého kraje; na Pardubicku je to „jen“ desetina.

„Ať už jste z jakéhokoliv kraje, mobil během řízení nechte ležet. Krátká SMS zabere asi 5 vteřin. Za tu dobu ujedete až 90 metrů. Následky ale mohou být fatální,“ dodává Jan Matoušek.

Výběr článků

Načítám