Hlavní obsah

Pryč ze všednosti, hurá do lesa: Gasteinské údolí

Novinky, © Gasteinertal Tourismus GmbH

V Gasteinském údolí v Rakousku je příroda tím nejdůležitějším. Tichý šelest potůčku, šumění stromů, šustění listí, když na ně člověk šlápne. Uklidňující zvuková kulisa. Cítíte to také tak? Pak vzhůru do Gasteinského údolí: Jedno údolí, tři obce a spousta duše.

Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH

Gasteinské údolí

Článek

Touha zvaná les

Les je považován za místo tužeb a rozjímání. Ale také za místo mystiky či dějiště pohádek a legend. Slibuje klid, odpočinek, vnitřní mír. A všechno to skutečně poskytuje, jak dokládají vědecké studie. Les mírní stres, posiluje imunitní systém a zvyšuje pocit vlastní hodnoty.

Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH

Les v Gasteinu není výjimkou: Jedle, smrky, borovice i zakrslé borovice lemují svahy údolí až po začátek Národního parku Vysoké Taury na konci údolí, ve Sportgasteinu. Gasteinskými lesy až k alpským loukám a horským vrcholům vede 600 kilometrů turistických tras a stezek pro kola všech druhů. Ta si můžete pohodlně půjčit jak v Dorfgasteinu, Bad Hofgasteinu a Bad Gasteinu.

Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH

Bad Gastein

Stromy posilují nejen psychickou odolnost, ale také fyzickou: Mají přímý vliv na imunitní systém. Takže japonští lékaři doporučují „Shinrin-yoku“, což v překladu znamená něco jako „lesní koupel“, na Novém Zélandu jsou lesní procházky dokonce už na lékařský předpis. Také v dlouhé lázeňské tradici Gasteinského údolí patří procházky lesem k léčivému programu.

Foto: © Dorfgasteiner Bergbahnen

Poctivě regionální

Salcbursko se honosí titulem BioParadies Salzburger Land. A takový bioráj, to není jen tak náhodou: Žádná jiná země nemá více bio zemědělců a bio producentů než Salcbursko. Průvodce Via Culinaria to oceňuje dokonce samostatnou požitkářskou trasou pro milovníky všeho „bio“. A ta prochází také Gasteinským údolím. Ve všech třech obcích podávají penziony, restaurace a horské chaty regionální a biologicky udržitelným způsobem připravované pochoutky.

Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH

bioprodukty

Výběr článků

Načítám