Hlavní obsah

Super last minute – Jde odletět do druhého dne?

Komerční článekPlanetaCestovani.cz

Koupit letenku přímo na letišti za zlomek její původní ceny a ještě ten den být u moře nebylo v devadesátých letech nic výjimečného. Existuje i v dnešní době možnost super last minute letenek a dovolených?

Foto: PlanetaCestovani.cz

Super last minute zájezdy na ostrov Zakynthos jsou časté

Článek

Letecké společnosti nebo cestovní kanceláře

Bohužel v současné době platí, že čím blíže je termín odletu, tím vyšší je cena letenek. Nejinak tomu je u rezervace pár hodin před odletem.

Letecké společnosti stanovují ceny letenek pomocí revenue managementu, který dynamicky mění cenu v závislosti na poptávce. Mají vypočítáno, že je výhodnější nechat poslední neobsazená místa v letadle pro obchodní cestující, kteří nejsou příliš orientovaní na cenu, ale potřebují se rychle přesunout například za obchodním jednáním.

Převážná část super last minute letenek je tak navzdory zažitému mýtu naopak předražená. I tak ovšem existuje způsob jak odletět na poslední chvíli na dovolenou či za poznáním a ušetřit tím slušnou částku.

Řešením jsou nabídky super last minute zájezdů a letenek přímo od cestovních kanceláří.

Foto: Ondřej Klegr

Letenky s odletem do 24 hodin jsou opravdové dobrodružství

Cenotvorba aneb jak na levné letenky a zájezdy

Ty si pronajímají celá letadla od charterových leteckých společností a je pouze v režii cestovní kanceláře jak letadlo zaplní. Větší část obsadí klienti, kteří si pořídili zájezd s předstihem například formou first minute.

Pokud se i několik týdnů před odletem nepodařilo cestovní kanceláři letadlo obsadit, přistoupí k nabídkám last minute a pár dní před odletem i super last minute. Obvykle se jedná o prodej zájezdů, tedy letenky v kombinaci s ubytováním, česky hovořícím průvodcem a pojištěním CK, může jít ale také pouze o samostatné letenky.

Foto: Ondřej Klegr

Super last minute zájezdy bývají často včetně All inclusive

Velmi atraktivní ceny začínají přibližně 14 dní před odletem. Nejlevnější jsou pak zájezdy s odletem do tří až pěti dnů po rezervaci. Zřídkakdy se objeví i odlety do 24 hodin.

Na rozdíl od klasických leteckých společností se ceny letenek a zájezdů od cestovních kanceláří s blížícím se datem odletu postupně snižují. S každým dalším dnem sice cena klesá, ale současně roste riziko, že daný termín obsadí někdo jiný.

Super last minute dovolená u moře

Mezi celoroční destinace s nejčastějším výskytem super last minute pobytů se řadí Kapverdské ostrovy, Egypt, Dominikánská republika, Thajsko, Kuba a Spojené arabské emiráty (Dubaj). V letní sezóně pak vyhlížejte především Řecké ostrovy, Turecko, Bulharsko a Kanárské ostrovy.

Foto: Ondřej Klegr

Zátoka Phi Phi, Thajsko

Výhody a nevýhody odletů na poslední chvíli

Mezi hlavní výhody samozřejmě patří nízká cena. Dalším pozitivem je ovšem také určitá míra dobrodružství neboť do poslední chvíle nevíte, kam vlastně poletíte a možná se podíváte na místa, která byste si jinak nevybrali.

Hlavní nevýhodou je požadavek na vaši vysokou flexibilitu. Mezi další negativa patří nedostatek času na přípravu. Odpadá také možnost se na dovolenou pořádně natěšit. Při rezervaci dovolené v lednu s odletem v červenci byste měli několik měsíců těšení se.

Foto: Ondřej Klegr

Ostrov Boa Vista, Kapverdské ostrovy

Naštěstí u většiny destinací odpadá starost o vyřizování víza. Až na výjimky není vízum požadováno nebo lze vyřídit až po příletu přímo na letišti (Kapverdské ostrovy, Egypt).

Super last minute dovolená je vhodná pro samostatné cestovatele nebo páry, kteří touží po levné dovolené a jsou ochotni rychle jednat.

Výběr článků

Načítám