Hlavní obsah

Čtyři tipy, jak se nenechat okrást při koupi auta

Novinky, Cebia

Koupit si auto by měla být především radost. Ve skutečnosti jsou to ale hlavně starosti, a to zejména pokud kupujete ojeté. Jak mít jistotu, že je v dobrém technickém stavu? Nemá stočený tachometr? Nezatajil prodávající havárii? Přečtěte si čtyři tipy, jak se nenechat při koupi ojetiny okrást.

Koupit si auto by měla být především radost

Článek

Pokud s nakupováním ojetin nemáte zkušenosti, může se vám lehce stát, že si pořídíte vůz v takovém technickém stavu, že budete muset investovat desítky tisíc korun do jeho oprav a údržby. Nemluvě o tom, kolik za takové auto přeplatíte ve srovnání s jeho skutečnou tržní cenou. Jak ukázal nedávný průzkum Asociace obchodu ojetými automobily, spoléhat se na možnost reklamace se často nevyplácí. Podle něj odhalilo závadu na ojetině 58 procent kupujících. Pouze u pětiny z nich byla závada odstraněna v rámci úspěšné reklamace. Navíc podíl těch, kteří po koupi auta zjistili závadu, narostl meziročně o 11 procentních bodů.

Pravidlo č. 1: Nespěchejte

S nákupem vozidla nikdy nespěchejte. Je lepší svézt se párkrát MHD než se nechat napálit nekalým prodejcem. Nejprve se v klidu rozhodněte, jaké parametry požadujete, co je pro vás důležité a v jakých ohledech můžete dělat kompromisy. Pamatujte, že i když by se vám auto mělo líbit – koupě auta je emoční záležitostí, nejdůležitější je jeho technický stav.

Pravidlo č. 2: Prověřujte

Až se vám nějaké auto zalíbí, zkontrolujte si jeho historii v systému AUTOTRACER od Cebia na www.zkontrolujsiauto.cz. Nikdy se nespoléhejte jen na informace, které vám dá k autu prodejce. Díky prověření historie můžete odhalit, zda auto nebylo havarované, zda vám prodejce nezatajuje třeba i menší opravy, zda nemá stočený tachometr, není zatíženo leasingem či úvěrem a řadu dalších užitečných informací. Díky tomu poznáte, zda prodejce nepožaduje za auto příliš vysokou cenu (například tím, že zatají havárii či stočený tachometr) a nepřekvapí vás nepředvídané náklady na opravy a údržbu. Například stočený tachometr může auto prodražit o desítky tisíc korun. Průměrné stočení se u ojetých aut určených k prodeji zvýšilo letos na 116 tisíc km. Podíl aut se stočeným tachometrem se dlouhodobě pohybuje okolo 40 %.

Pravidlo č. 3: Zjistěte si jeho reálnou tržní cenu

Až budete uvažovat o koupi konkrétního auta, zjistěte si předtím, než podepíšete kupní smlouvu, jeho aktuální tržní cenu. Srovnávání inzerátů a porovnávání aut zabere hodně času a úsilí, na trhu je však nástroj, který to zdarma udělá za vás. Mobilní aplikace Carolina, která je zdarma ke stažení v Google Play i AppStore, za vás prohledá inzeráty z velkých českých i zahraničních webů a během několika vteřin vám zobrazí aktuální tržní cenu. V případě, že dané auto bylo inzerované již dříve, uvidíte tyto inzeráty, a tedy i to, za kolik se prodávalo v minulosti. Carolina vám také ukáže aktuální inzeráty srovnatelných vozidel.

Zkontrolujte si historii auta

Pravidlo č. 4: Buďte obzvlášť opatrní při nákupu auta ze zahraničí

Koupit si ojeté auto ze zahraničí je doslova hazard. Prověřit si jeho historii je často velmi obtížné, někdy až nemožné, čehož využívají neseriózní prodejci a dovozci, a u těchto aut je proto mnohem vyšší míra stáčení tachometrů. Nezřídka jsou u nich také zatajovány havárie a skutečná země původu. Auta z Balkánu a jižní Evropy jsou někdy nabízena jako auta německého původu, neboť právě německý původ představuje pro řadu lidí ještě jakousi záruku kvality. Auta z jižní či východní Evropy jsou někdy i po totálních haváriích, opravená z dílů z vrakovišť a nabízená jako dosud nehavarovaná. Stává se také, že je auto sestavené z více částí havarovaných nebo kradených automobilů, nelegálně předělané a nesplňuje ani základní požadavky na bezpečnost provozu. Samozřejmě i auto ze zahraničí může být v perfektním stavu nebo aspoň ve stavu, jaký deklaruje prodejce. Riziko, že tomu tak nebude, je zde ale mnohem vyšší než u aut s českým původem. Proto si raději prověřte původ vozidla pomocí služby PROVIN od Cebia a pomocí služby VINTEST od Cebia zjistěte, zda není předělané pomocí dílů z více vozů.

Dejte si auto do mobilu a vyhněte se pokutám

Pokud jste si již auto koupili, dejte si ho do mobilu. Tedy ne, že si ho vyfotíte, ale stáhněte si mobilní aplikaci Carolina a zadejte do ní VIN svého auta. Nastavte si všechny potřebné alerty, které vás upozorní na důležité termíny, jako je STK, výměna lékárničky či řidičáku nebo třeba zdravotní prohlídka. Kolik alertů si aktivujete a případně i sami zadáte, je jen na vás. Aplikace vás začne upozorňovat každou neděli už měsíc dopředu. Navíc si v ní můžete každý měsíc zdarma zobrazit aktuální cenu svého auta s odhadem na její vývoj v následujících třech letech. Pomůže vám tak lépe plánovat, kdy a zda auto vyměnit za novější.

Výběr článků

Načítám