Hlavní obsah

Zažijte pravé italské prázdniny

Komerční článekFISCHER

Plánujete dovolenou na příští léto? Co takhle kouzelná atmosféra malebného pobřeží, průzračně čisté moře, stopy historie na každém kroku a hlavně světově proslulá gastronomie v doprovodu s vínem, na které budete ještě dlouho vzpomínat?

Zažijte pravé italské prázdniny

Článek

Vítejte v Itálii, v zemi, do které se zamilujete na první pohled. Podívejte se na 5 tipů, kde nejlépe tento letní románek začít.

Sardinie: Ty nejhezčí pláže

Víte, čím je Sardinie jedinečná? Každá pláž se vám tu zalíbí. Mezi místními a turisty se v poslední době rozmohlo tvrzení, že ani jedna pláž tu není ošklivá. Na všech totiž objevíte něco, co vás uchvátí. A je jedno, zda se jedná o fascinující žulové útvary či rozesmátý Sardiňan v plážovém baru. Obojí utváří kouzelnou a nezapomenutelnou atmosféru. Sardinie bývá často nazývána smaragdovým klenotem Středomoří. Označení je na místě, protože zdejší moře hraje všemi odstíny modré a zelené.

Turistický ruch je směřován nejčastěji do jižní a severní části ostrova. Jižní Cagliari nabízí známá letoviska Santa Margherita di Pula nebo Costa Rei. Poslední zmíněné je známé především pro své dlouhé bělostné pláže a tyrkysové moře, které nabízí nespočet sportovního vyžití. Ostrov je vyhledáván milovníky golfu, zdejší hřiště patří co do kvality k těm nejlepším. V okolí města Olbia na severu Sardinie naleznete letoviska Palau nebo Golfo Aranci, poblíž něhož se nachází pobřěží Costa Smeralda.

Sicílie: Dovolená po vzoru „Kmotra“

Doutnající vulkán Etna, antické památky Taorminy, žhavá metropole Palermo, starobylá Ragusa a nádherné písečné pláže, kam oko dohlédne. To všechno je nenapodobitelná Sicílie, největší ostrov Středozemního moře. Kromě plážových radovánek se nabízí i mnoho dalších možností, jak trávit dovolenou. Na Sicílii naleznete desítky přírodních a mořských rezervací. K nejhezčím oblastem patří Parco Naturale Regionale delle Madonie nebo Parco del Etna kolem stejnojmenné největší italské sopky.

Mezi nejoblíbenější pobytové oblasti patří Giardini Naxos na východním pobřeží, odkud se naskýtá dechberoucí pohled na Etnu, nebo Letojanni. Malé městečko s přímořskou promenádou nedaleko živého města Taormina, které je nejčastějším turistickým cílem. Tato dominanta Sicílie se řadí mezi nejmalebnější města z celé Itálie. Objevte její mystickou krásu.

Ischia: Ostrov termálních pramenů

Zažijte středověk v doprovodu krásných pláží a stále svěží přírody. Taková bude dovolená na nejoblíbenějším ostrově Neapolského zálivu. Ischia je vyhledávaná zejména díky stabilnímu počasí po celé léto a přírodním termálním a minerálním pramenům. Blahodárné účinky léčivého bahna můžete vyzkoušet ve většině zdejších hotelů nebo ve speciálních termálních parcích, nejznámější z nich jsou Poseidonovy zahrady nebo Negombo.

Pokud se chcete na dovolené bavit, vydejte se do Ischia Porto, hlavního města celého ostrova. Je centrem veškerého dění, ve kterém kromě příjemných restaurací objevíte i středověkou dominantu Aragonský hrad, jenž je vytesán přímo do skály. Toužíte-li po klidu a po fascinujících přírodních scenériích, vyrazte na západní pobřeží ostrova. Městečko Forio se prý pyšní jedním z nejkrásnějších západů slunce na Ischii.

Kalábrie: Dovolená na špičce boty

Kalábrie je region na samém jihu Itálie, ale malé zátoky s romantickými písčitými plážemi, křišťálové průzračné moře, žádné velké davy a vynikající kuchyně z něj utváří stále oblíbenější cíl pro trávení klidné dovolené. Tuto oblast ocení především turisté, kteří neputují vyloženě po památkách. Naopak si zde užijí vyznavači krásné přírody a milovníci potápění. Pokud máte rádi klid a romantiku italského venkova, Kalábrie má jistě co nabídnout.

Asi nejvyhledávanějším turistickým cílem je město Tropea ležící na jihu regionu. Město přes den žije poměrně klidným tempem, obchody a kavárny se otevírají až v dopoledních hodinách, po obědě si místní dopřávají typickou italskou siestu. Kalábrie je vyhledávaným cílem potápěčů, ideální podmínky jsou v Tyrhenském moři v oblasti Capo Vaticano. Východní část regionu s Jonským mořem je vhodná zase pro surfování.

Lago di Garda: Tak trochu sladké moře

Ve výčtu toho nejlepšího, co Itálie nabízí, nesmí chybět dovolená u Gardského jezera. Přestože se nejedná o přímořské letovisko, v hlavní sezoně se tato oblast těší velkému zájmu turistů díky ideálním letním teplotám. Vzhledem k okolním horám zde nepanují úmorná vedra, takže dovolenou můžete strávit aktivně. Ostatně již zmíněné hory k trekům a cyklistice přímo vybízejí. Hladina křišťálového jezera pak láká k všem možným vodním sportům.

Aktivní i čistě odpočinkovou dovolenou si perfektně užijete na východním břehu v nejnavštěvovanějším městě Garda či na severním břehu ostrova v Riva del Garda. V městečku se nachází historické centrum se středověkými uličkami a vodní hrad La Rocca. Chcete-li se každé ráno kochat pohledem na hladinu jezera, vybírejte z hotelů v letovisku Limone Sul Garda. Původně rybářskou vesnici najdete na severozápadním břehu.

Více na www.fischer.cz.

Výběr článků

Načítám