Hlavní obsah

Nastal čas pro novou nitroděložní antikoncepci bez hormonů. Přestavujeme kuličku IUB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První nitroděložní kulička IUB se stává celosvětovým hitem v rámci nehormonální antikoncepce. Díky pokrokovým materiálům a minimální velikosti nabízí ve většině případů bezbolestné zavedení a vysoce spolehlivý antikoncepční účinek po dobu 5 let.

Nitroděložní kulička IUB

Článek

V posledních letech dochází i v České republice k masivnímu odklonu uživatelek od hormonální antikoncepce. Trendem je vysoce účinná antikoncepce, avšak co nejpřirozenější. Zároveň musí být šetrná k ženskému tělu a minimálně omezovat běžný životní styl uživatelky. Všechny tyto parametry nabízí unikátní typ nitroděložního tělíska – první nitroděložní kulička na světě: IUBTM SCu300B MIDI.

Na rozdíl od starších typů plastových nitroděložních tělísek tvaru T je IUB (IntraUterine Ball) výrazně menší, což se projeví již během zavádění kuličky do dělohy, které je téměř bezbolestné. Kanálek v děložním čípku, kudy se tělísko vkládá do děložní dutiny, totiž nebývá velmi prostorný. Zavádění starších druhů tělísek bývá vnímáno značně bolestivě. Navíc bývají tělíska tvaru T vzhledem k velikosti děložní dutiny většiny žen až příliš velká. Zvyšuje se tak riziko protržení dělohy a posunu tělíska.

Srovnání velikosti nitroděložní kuličky IUB a plastového tělíska tvaru T

Internetové diskuse z poslední doby obsahují mnoho zpovědí uživatelek hormonálního tělíska, které popisují vážné psychické potíže včetně úzkosti, výkyvů nálad, poruch spánku, záchvatů paniky, depresí a roztěkanosti, které po vyjmutí tělíska s hormony ihned přestaly.

Všechny tyto nevýhody plastových a hormonálních tělísek si uvědomil izraelský gynekolog Dr. Ilan Baram a přišel s vynálezem nitroděložní kuličky IUB bez hormonů. Vyrábí se z tenké pružné slitiny zinku a titanu s tvarovou pamětí ve formě tenkého drátku. Na ní je navlečeno 17 drobných měděných perel, z nichž se průběžně uvolňují stopová množství iontů mědi. Ty pak zajišťují vysokou antikoncepční spolehlivost po dobu 5 let.

Srovnání velikosti nitroděložní kuličky IUB a plastového tělíska tvaru T

K aplikaci nitroděložní kuličky IUB přes kanálek děložního hrdla proto stačí tenký zavaděč. Po vložení do dělohy získá nitroděložní kulička IUB zpět svůj původní kulatý tvar, který se snadno přizpůsobí tvaru děložní dutiny i stahům děložní svaloviny.

Srovnání velikosti nitroděložní kuličky IUB a plastového tělíska tvaru T

Nitroděložní kulička IUBTM SCu300B MIDI je k tělu ženy maximálně šetrná. Díky tomu, že neobsahuje žádné hormony, nezpůsobuje trombózy a tromboembolie, nenarušuje psychiku ani se po ní nepřibývá na váze. Rovněž nezvyšuje riziko karcinomů.

Je vhodná pro ženy, které si přejí vysoce spolehlivou antikoncepci bez hormonů. Doporučujeme jí i ženám, které nejsou spokojené s hormonálním nitroděložním tělískem a je určená i pro dívky od 15 let, které ještě nerodily.

Nitroděložní kuličku IUB Vám objedná a zavede Váš gynekolog. Sjednejte si s ním schůzku ještě dnes. Cena se pohybuje na úrovni běžného tělíska s hormony.

A na závěr dobrá zpráva: Na rozdíl od pilulky si nitroděložní kuličku IUB jednoduše nemůžete zapomenout vzít 😉

A na závěr dobrá zpráva: Na rozdíl od pilulky si nitroděložní kuličku IUB jednoduše nemůžete zapomenout vzít 😉

MUDr. Juraj Minárik

Výběr článků

Načítám