Hlavní obsah

Přicházejí návštěvníci opravdu vždy na váš web?

O podvržení webových stránek už jistě slyšel každý z nás. Jak se tedy účinně bránit a své stránky zabezpečit?

Přichází návštěvníci opravdu vždy na váš web?

Článek

O technologii DNSSEC

DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.nic.cz nebo www.dobradomena.cz, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNS-SEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech.

Má-li provozovatel webových stránek zájem o zabezpečení své domény technologií DNSSEC, měl by se obrátit na svého registrátora, a to buď napřímo, nebo prostřednictvím požadavku v administračním rozhraní.

Sdružení CZ.NIC, které je správcem registru domény .cz, zavedlo tuto bezpečnostní technologii pro držitele domén a uživatele Internetu v České republice již v roce 2008 a od té doby se systematicky věnuje zvyšování podílu zabezpečených domén a s tím souvisejícím osvětovým aktivitám. Více informací o technologii DNSSEC naleznete na internetové adrese www.dnssec.cz.

DNSSEC v rámci .cz domény

Aby vše dobře fungovalo a doména byla bezpečná, nestačí vlastnit jen samotnou .cz doménu, ale je potřeba vybrat si správného registrátora, který systém DNSSEC plně podporuje. Registrátor General Registry podporuje technologii DNSSEC už od jejího zavedení a trvale se úspěšně snaží o navyšování podílu zabezpečených domén ve své správě.

V případě General Registry a jeho systému pro správu domén Domain Master je nastavení DNSSECu pro doménu otázkou jednoho kliknutí v administraci. Systém se následně sám automaticky postará o veškerá nastavení v rámci registru i DNS serveru. Díky tomu je pak vaše doména zabezpečena a vaši uživatelé chráněni proti podvržení falešných údajů.

Výběr článků

Načítám