Hlavní obsah

Cestujte s rodinou po Česku a vyberte nejlepší DestinaCZi 2017

Komerční článekCzechTourism

Podzim nabízí výlety mimo přelidněnou sezónu a bez úporných veder. Inspirujte se TOP lokalitami Česka v soutěži DestinaCZe, pořádané agenturou CzechTourism.

CzechTourism

Článek

Jak soutěžit?

Hlasujte pro své oblíbené lokality na webu ceskozemepribehu.cz/destinacze a vyhrajte pobyt na zámku a další skvělé ceny. Soutěžit můžete do 29. října.

Kam vyrazit na podzim s dětmi

Milují vaše ratolesti pohádky a mají pro strach uděláno? Pak je nadchne šestipatrové Peklo Čertovina, audience u samotného Lucifera a prohlídka skutečného pekla. Se strašidly se potkáte také v celoročně otevřeném Pradědově dětském muzeu v Bludově. Když přeje počasí, opékají se tam buřty a dovádí s vodou i pískem. Děti se tam zkrátka vyřádí dosyta.

Starší děti se zájmem o historii budou ve svém živlu v areálu Archeoparku Chotěbuz. Interaktivní formou poznají nelehký život v raně středověkém hradisku, které v těchto místech kdysi skutečně stálo. Během speciálních akcí si návštěvníci sami zkoušejí řemesla našich předků. Pozdějším dějinným obdobím – barokem – provází Západočeské baroko, jehož centrem je Muzeum a galerie severního Plzeňska sídlící v obdivuhodném barokním areálu v Mariánské Týnici.

Mariánská Týnice

Zvídavým turistům nesmí uniknout jedinečná expozice třebíčského ekotechnického centra Alternátor, které vábí na zajímavé experimenty s přírodními jevy. Zábavná i edukativní je také výstava Vodního domu v lokalitě Želivky. Proniknete tam do tajů podvodního života i toho na souši, který voda obklopuje.

Hurá na voňavý statek a do blátivé kuchyně

Jestli si rádi užíváte výlety všemi smysly a učíte tomu i své potomky, zavítejte na Levandulový statek v Bezděkově. Čeká tam na vás degustační menu a komentované prohlídky o bio hospodaření, které je pro tento statek typické. Dětskou zahrádku, blátivou kuchyň, bludiště, obří pískoviště a mnoho dalšího zase objevíte v EKOparku Liberec.

Naučné stezky na vzduchu provoněném lesy a loukami projdete v Beskydech, Bílých Karpatech, Českém lese, na Křivoklátsku i v dalších lokalitách. Ve speciálních Domech přírody vás pak uvítají 3D filmy i hravé expozice.

Stezky (nejen) pro cyklisty

Sportovně založené cyklo-rodinky šlápnou do pedálů na Labské stezce. Táhne se úctyhodných 1200 km a jen v Ústeckém kraji dosahuje délky 95 km. Mezi Roudnicí nad Labem a Litoměřicemi kopíruje cyklostezka břeh řeky. Na Labské stezce lze navštívit rozhledny, zámky i úchvatné přírodní scenérie. Na kole či kolečkových bruslích můžete projet také cyklostezku Bečva vedoucí Baťovým kanálem. Po většinu 160 km dlouhé trasy nejsou sportovci rušeni běžnou dopravou, takže si výlet mohou vychutnat naplno.

Mariánská Týnice

Za projetí stojí také Beskydská magistrála, trasa s nádechem valašského folkloru. Dychtivci po adrenalinu se najdou ve Vysočina Aréně s terénem pro cyklisty různých úrovní, tedy i pro ty nejmenší.

Milovníky panenské české přírody přiláká divoká krajina skalních měst Broumovska, kde zažijí mezi roklemi a kaňony pravé turistické dobrodružství. Zážitky se zvířátky pak čekají výletníky u Návštěvnických center na Kvildě a v Srní. V domcích vybudovaných ze dřeva zvou expozice návštěvníky mezi lesní zvěř, jako jsou vlci, lišky či jeleni.

Ať už si zamilujete kterýkoliv z těchto výletů, nezapomeňte rozdělit své hlasy mezi tři oblíbené destinace na webu ceskozemepribehu.cz/destinacze a vyhrajte skvělé ceny.

Výběr článků

Načítám