Hlavní obsah

Architektonické podlahy v moderním kostele v Sazovicích podtrhly celkový dojem z interiéru

Novinky, Českomoravský beton, a.s.

Při realizaci podlah nového kostela se uplatnil litý cementový potěr Cemflow Look v přírodním šedém odstínu, který kontrastuje s kartáčovanými hliněnými omítkami a významně dotváří moderní vzhled kostela.

Architektonické podlahy v novém kostele v Sazovicích

Článek

Kostel svatého Václava, oficiální název nového kostela v Sazovicích, byl slavnostně otevřen 13. května 2017. Při této příležitosti byl kostel zasvěcen svatému Václavovi a otevřen věřícím a ostatním návštěvníkům. O stavbu kostela se zasloužili občané Sazovic, kteří založili Spolek pro výstavbu kostela svatého Václava v Sazovicích. Několikaleté aktivní nasazení a shánění finančních prostředků se zdárně dobralo konce a sazovičtí se nyní můžou pyšnit stavbou, která se stala kulturním a komunitním centrem obce. Při realizaci podlah v kostele se uplatnil litý cementový potěr Cemflow Look z maltárny v Grygově, která patří do skupiny Českomoravský beton.

Interiér kostela v Sazovicích

Moderní kostel navrhl architekt Marek Jan Štěpán, který měl již minulé zkušenosti se sakrální tvorbou. Točitá monolitická stavba připomíná svým tvarem rotundu. Stěny kostela, které se sbíhají do jednoho bodu, reflektují svitek papíru, který dovnitř pouští příjemné mělké světlo. Základová deska je řešená jako bílá vana, z betonu jsou i svislé konstrukce, stropní konstrukce a točité schodiště. Hrubá stavba byla dokončena koncem roku 2015 a následně na jaře roku 2016 započala realizace podlah. Výběr materiálu a technologie provedení podlah byl snadný, kostel bez pravidelných tvarů a s množstvím menších místností svým architektonickým pojetím přímo vybízel pro použití litých podlah.

Interiér kostela v Sazovicích

Vize architekta byla bezespárá podlaha poměrně světlé barvy, např. hlazený beton. Volba nakonec padla na lité podlahy i z důvodu možnosti nižší vrstvy potěru nad podlahovým vytápěním, jak sám zmiňuje architekt Marek Štěpán: „Lité podlahy Cemflow Look představám odpovídaly a navíc umožňovaly použít poměrně tenkou vrstvu i se zabudováním podlahového topení. Jejich výsledné estetické vyznění je výborné.“

Na stavbu byl použit litý cementový potěr Cemflow Look CF 30 o celkovém množství 25 m³ ve dvou licích dnech. Materiál na realizaci podlah dodávalo Středisko značkových produktů ze společnosti Českomoravský beton.

Interiér kostela v Sazovicích

Pololesklá podlaha kontrastuje s kartáčovanými hliněnými omítkami a významně ovlivňuje celkový dojem z interiéru. Jedná se o první stavbu kostela, kde byla použita broušená podlaha z potěru Cemflow Look, která, byť je moderní technologií, svým charakterem odkazuje na historicky užívané podlahové materiály (kámen, kamenivo). Je tak důkazem všestrannosti jejího využití, rozšířila portfolio realizací o další oblast a stojí jistě za návštěvu nejen věřících.

Více informací o použitém materiálu naleznete na webových stránkách www.lite-smesi.cz.

Interiér kostela v Sazovicích

Výběr článků

Načítám