Hlavní obsah

Kupte si ojeté auto, ale s rozumem

Novinky, Cebia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete obměnit své auto a přemýšlíte jak na to? S ohledem na peněženku zvolit auto ojeté, nebo neriskovat a jít do nového?

Cebia

Článek

Mzdy sice rostou, ale pro spoustu lidí je investice v řádu několika set tisíc do nového auta stále velká. Proto se v ČR prodává více než 3krát více ojetin než nových vozů, které si kupují většinou firmy. Ojeté auto je ale potřeba řádně před koupí prověřit.

Pokles ceny nového vozu je rapidní a závisí na značce, modelu, motorizaci a výbavě vozidla. Nejčastěji prodávané vozy mají po 3 letech většinou poloviční cenu oproti původní pořizovací ceně, po 5 letech třetinovou a po 10 letech má většina aut hodnotu kolem 100.000 Kč bez ohledu na původní pořizovací cenu. „Tyto cenové úvahy hovoří jasně ve prospěch koupě ojetiny. Většina motoristů ale dnes již chápe, že pořízení ojetého vozu znamená spoustu rizik. Často je jim však líto vynaložit nějaké peníze na jejich snížení. Přitom částky jsou ve srovnání s pořizovací cenou a provozními náklady auta zanedbatelné,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Cebia

Základním nástrojem pro prověření ojetého vozidla je systém AUTOTRACER na www.zkontrolujsiauto.cz. Po zadání VIN se vám ihned zdarma zobrazí souhrn všech dostupných informací, které Cebia získává od tisíců partnerů v ČR i zahraničí. Získáte tak obraz o historii vybraného auta z pohledu kilometrového vývoje, budete znát skutečné datum výroby, dozvíte se o případných pojistných událostech, zjistíte servisní historii a řadu dalších informací. Pokud si koupíte ojetinu a nezjistíte si její historii, nebo k ní nejsou dostupné údaje, může se vám v budoucnu značně prodražit.

Výběr článků

Načítám