Hlavní obsah

Nedokrvují se vám nohy? Hrozí amputace

Novinky, Alliance Healthcare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věk a životní styl se docela věrně odráží ve stavu našich tepen. Stárnutí neovlivníme, ale životosprávu ano. Zanedbáváním našeho těla se totiž můžeme dopracovat až k amputaci dolních končetin.

Alphega lékárny se dlouhodobě věnují odbornému poradenství

Článek

Ischemická choroba dolních končetin

Tepny jsou trubky našeho těla. Měly by být průchodné, aby zajistily dostatečný průtok krve. Když začnou ztrácet na pružnosti a pevnosti, zužují se. Průtok krve se rázem snižuje. Důsledkem je nedokrevnost důležitých tkání. Postihne-li tato nedokrevnost tkáně nohou, vzniká ischemická choroba dolních končetin (ICHDK). Její výskyt je alarmující. Ve věku nad 75 let jí trpí až 20 % osob.

Jak poznáme nedokrvené nohy?

Nedostatečný průtok tepnami se nejvíce projevuje při zvýšené fyzické námaze. Nohy svíravě bolí a nemocný si musí odpočinout. Kůže na nohou bývá bledá, tenká a suchá. Okrajové části končetin trpí nedostatečnou výživou a někdy odumírají.

Nepodceňujte prevenci

Chcete si ověřit, v jakém stavu vaše cévy jsou? Nechte si v lékárnách změřit cévní věk. Nemusíte se bát. Měření je jednoduché, bezbolestné, trvá přibližně 10 minut a výsledky se dozvíte ihned. Jde o podobné měření jako u krevního tlaku.

Vyberte si Alphega lékárnu, kterou máte nejblíže. Objednejte se a mějte zdraví svých tepen pod kontrolou. Služba je zpoplatněna. Více informací se od nás dozvíte osobně.

Výběr článků

Načítám