Hlavní obsah

Chystáte dřevo na zimu? Zvládnete to i za odpoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať si to chceme připustit nebo ne, topná sezóna se nám blíží. Kdo používá jako primární topivo dřevo, neměl by s jeho přípravou otálet.

Foto: Mountfield

Článek

Pro někoho se to může zdát jako běh na dlouhou trať, ale když na práci vezmete vhodné parťáky v podobě kvalitní pily, cirkulárky nebo štípačky, tak za jedno odpoledne naděláte dřeva, které vás bude hřát řadu dlouhých podzimních či zimních večerů.

S řetězovou pilou neplýtváte silou

Nejklasičtějším způsobem na přípravu dřeva je řetězová pila. Vybírat můžete z pil elektrických nebo benzinových.

Elektrická pila je vhodná například na nařezání menšího množství dřeva do krbu, když si jím chcete jen občas přitopit. Jaké jsou její přednosti? Je lehká, nenáročná na údržbu, méně hlučná, ale umí být i dostatečně výkonná. Stačí vám nalít olej a jdete na věc. Chce to jen mít po ruce elektřinu. Elektrické pily se hodí i v dílně nebo třeba na stavbě. Ale už nejsou ideální na zpracování velkého množství palivového dřeva ani na práci v lese.  Na tohle je nejlepší pila benzinová. Je sice o něco dražší, těžší, ale zase je to dříč.

Elektrická pila Patriot 200 E. Foto: Mountfield

Kvalitní pily disponují silnými motory a s dostatečně dlouhou řeznou lištou naděláte spoustu práce. Nabídka je široká, záleží na každém, jaké má nároky i finanční možnosti. Pilu je lepší koupit u specializovaného prodejce, který by měl zákazníkovi doporučit nejvhodnější model pro jeho potřeby.

Elektrická pila Patriot 200 E. Foto: Mountfield

Dobrá pila by měla mít lištu adekvátně dlouhou tomu, co s ním chcete řezat,  antivibrační systém, aby tolik netrpěly vaše ruce, určitě přivítáte i poloautomatický sytič a nastřikovač paliva pro snadnější starty. Samozřejmostí ve výbavě by měla být bezpečnostní brzda nebo automatické mazání řetězu.

Cirkulárka ušetří čas i námahu

Na zpracování většího množství dřeva doma na zahradě je velmi vhodným pomocníkem okružní pila neboli cirkulárka.

Modely vyrobené kutily doma v dílně dobře známé ještě z minulého století sice ještě v některých domácnostech vidíme dodnes, ale v současné době už můžete koupit skvělé okružní pily od renomovaných výrobců přesně podle vašich požadavků.

Práce s cirkulárkami je velmi snadná a během pár hodin nařežete dřevo na několik týdnů topení. Její obsluhu bez problémů zvládne každý. Zuby okružní pily z tvrdokovu se zakousnou do každého dřeva a jejich otupení trvá při běžné práci několik měsíců.

Elektrická pila Patriot 200 E. Foto: Mountfield

Kvalitní okružní pily jsou vybaveny výkonnými elektromotory a ergonomickou kolébkou, která se po řezání díky vratné pružině sklopí zpět do klidové polohy. Jsou opatřeny bezpečnostním krytem kotouče i elektrickou brzdou. Stroje jsou stabilní a mají kolečka, která usnadňují transport na jiné místo.

Štípačky se ničeho nezaleknou

Když máte dřevo nařezané, ať už vlastním úsilím nebo koupené z pily, potřebujete ho k topení dál zpracovat. Můžete použít klasickou sekeru, štípací klíny, ale v tomto případě hromada naštípaných polen zrovna moc rychle nepřibývá.

Elektrická pila Patriot 200 E. Foto: Mountfield

Nejlepším řešením je štípačka dřeva. Současný trh nabízí různé varianty hydraulických štípaček. Od horizontálních strojů pro občasné štípání až po profesionální vertikální modely, které vyhoví i těm nejnáročnějším uživatelům. Takové štípačky zvládnou rozštípat i 130 cm dlouhé klády o průměru až 40 cm! Za 15 minut zpracují 15 metrových klád. Takže za odpoledne naděláte dřevo na celou topnou sezónu.

Výběr článků

Načítám