Hlavní obsah

Krbová kamna: Plechová, litinová, kachlová nebo peletová?

Krbová kamna vyčarují večerní pohodu, kdy se v místnosti ozývá jen tiché praskání dřeva a po stěnách tančí odrazy plamenů. Přitom dokážou vytopit i celý byt, a ještě ušetříte.

Kamna Vigo mají výkon 3–8 kW a vytápěcí schopnost až 160 m3. Foto Mountfield

Článek

Stačí srovnat, kolik stojí kubík plynu nebo kilowatt elektřiny – a na kolik vás vyjde dřevo, pelety či uhlí… Zjistíte, že investice do pořízení kamen se vám přibližně za rok vrátí v rozdílu cen topiva. Jaký druh kamen ale vybrat? Poradí vám Pavel Staník, expert na krbová kamna z Mountfieldu.

Na chatu stačí plechová

„Při výběru kamen musíte vzít v úvahu zejména velikost vytápěných prostor a stav nemovitosti kvůli únikům tepla. Podle toho se určí potřebný výkon. Pak si také musíte uvědomit, jak často a pro jaké účely budete kamna používat. Krbová kamna s plechovým pláštěm, zejména když je dvojitý, se rychleji zahřejí, takže představuji ideální řešení pro nepravidelně vytápěné chaty a chalupy,“ vysvětluje.

Krbová kamna Hartola (výkon 2–6,3 kW, vytápěcí schopnost 110 m3 koupíte nyní v Mountfieldu za 8 450 Kč. Foto Mountfield

Pokud chcete vytápět větší prostory, vyplatí se sáhnout po kamnech, která využívají nejmodernější technologie. Patří k nim třeba terciární přívod vzduchu (někdy nesprávně nazývaný terciární spalování), který zvyšuje účinnost kamen a prodlužuje dobu hoření, čímž snižuje množství paliva, a navíc „dočišťuje“ emise. Terciární vzduch se stejně jako sekundární předehřívá ve vnějším plášti kamen. Zatímco regulovatelný sekundární vzduch však do topeniště proudí přes trysky v horní přední části topeniště, terciární vzduch tam proniká soustavou otvorů v zadní nebo boční části kamen. Kamna si ho sama přirozeně nasávají tahem komína, a zásobují tak plamen kyslíkem podle potřeby, čímž podporují sekundární spalování plynů uvolněných z paliva primárním hořením.

Krbová kamna Hartola (výkon 2–6,3 kW, vytápěcí schopnost 110 m3 koupíte nyní v Mountfieldu za 8 450 Kč. Foto Mountfield

Kachle jsou krásné a dlouho hřejí

Pokud vám kamny stačí jen občas přitápět a máte sklony k romantice, vyberte si mezi kamny kachlovými. „Každý kachel je originál a s designem můžete čarovat dle libosti. S těmito kamny vytvoříte z obýváku stylový zámecký pokoj či útulnou venkovskou světničku. V jejich prospěch mluví také technické argumenty: mají dlouhou životnost, vysokou tepelnou účinnost a ekonomický provoz s nízkou spotřebou paliva – stačí do nich přiložit dvakrát denně. Roztápění sice chvilku trvá, ale zato hřejí dlouho po vyhasnutí ohně, protože kachle skvěle akumulují teplo a uvolňují ho postupně,“ srovnává Pavel Staník.

Krbová kamna Hartola (výkon 2–6,3 kW, vytápěcí schopnost 110 m3 koupíte nyní v Mountfieldu za 8 450 Kč. Foto Mountfield

Další možnost: litina či pelety

Jestliže jste fandové steampunku, nejspíš vás okouzlí litina. Ale ani jimi nemusíte být – stačí, že máte rádi technické řešení i krásu zároveň. Litinová kamna nejenže potěší oko, spojují v sobě také výhody plechu a kachlů: rychle se zahřejí a dokážou akumulovat sálavé teplo.

A pokud chcete efektivního dříče s vysokým výkonem, zvolte kamna peletová. Za nenápadnou fasádou skrývají vynikající účinnost a pohodlnou obsluhu. Pokud máte velký zásobník na pelety a automatický podavač, je topení stejně jednoduché jako třeba u plynu.

A dobrá zpráva: Nyní koupíte krbová kamna v Mountfieldu za polovinu ceny. V nabídce je 34 modelů KAMEN. Většinu z nich si můžete prohlédnout v prodejnách, další pak najdete v e-shopu www.mountfield.cz.

Výběr článků

Načítám