Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj chce v autobusové dopravě zavést vyšší komfort cestování i lepší služby

Novinky, MSK (run)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více cestujících v autobusech, a k tomu co nejlevnější, zároveň však kvalitnější a komfortnější dopravu i služby. Přesně toho chce na poli regionální autobusové dopravy dosáhnout Moravskoslezský kraj. Revoluční změnu chce stihnout do konce roku 2020.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka.

Článek

„Chceme, aby nízkopodlažními ekologickými autobusy s klimatizací, wi-fi signálem, možností platit kartou a chytrými mobily jezdilo více cestujících. A aby dopravci modernizovali vozový park za evropské dotace, a šetřili tak krajské peníze,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka (ODS), proč se kraj jako první v ČR rozhodl motivovat dopravce k vylepšování služeb.

Upozornil, že ti, co na pořízení nových autobusů využijí evropskou dotaci, získají od kraje odměnu. „Vrátíme jim 10 procent z celkové získané dotace a ročně mohou dostat dalších 300 tisíc, pokud se jim podaří zvýšit absolutní počet cestujících o pět procent oproti předchozímu kalendářnímu roku,“ řekl Unucka.

Autobusovou dopravu v 16 oblastech severní Moravy a Slezska zajišťuje 10 dopravců. Ti provozují na 345 linkách 770 autobusů. Ročně najezdí 30,1 miliónů kilometrů, přepraví 514 miliónů lidí a na jízdném vyberou 424 miliónů korun. Dalších 684 miliónů jim kraj uhradí letos jako kompenzaci.

Výběr článků

Načítám