Hlavní obsah

Jak zatočit s vysokou trávou – naše tipy

Přerostla vám tráva skoro přes hlavu? Nevíte si rady, co s ní? Máme řešení. Ať už potřebujete sekat vysokou trávu na zahradě, na louce nebo v sadu, díky našim tipům to zvládnete rychle a téměř bez námahy.

Bubnové sekačky, nejspolehlivější likvidátoři vysoké trávy. Foto: Mountfield

Článek

Motorové kosy

Použijete je zejména v okolí domu v místech, kam se s běžnou rotační sekačkou nedostanete. Poradí si i s vyšší trávou kolem zdí, stromů, na stráních a v nejrůznějších zákoutích. Vybírat můžete z variant elektrických i benzinových s dvoutaktním motory. Motorová kosa neboli vyžínač pracuje výhradně se strunovou hlavou.

Elektrická motorová kosa Oleo-Mac TR 61 E má poloautomatickou vyžínací hlavu a motor o výkonu 0,6 kW. Vyniká velice nízkou hlučností. Foto Mountfield

Křovinořezy

To už jsou pořádní siláci, kteří zastanou velké množství práce. Největší jejich výhodou je rozmanitost a univerzálnost. Využijete je nejen při plošném sekání, ale i sekání na hůře přístupných místech (svahy, příkopy) a také likvidaci slabších dřevin (křoví, nálety, větve atd.).

„Univerzalita křovinořezů spočívá především v možnosti výměny strunové hlavy za ocelové kotouče či nože,“ říká Martin Suchý, expert na křovinořezy ze společnosti Mountfield. Ta sází na stroje osvědčeného evropského výrobce Oleo-Mac, které patří mezi špičku na trhu. V Mountfieldu navíc ke každému křovinořezu dostanete zdarma popruhy, strunovou hlavu a ocelový kotouč.

Práce s křovinořezem je snadnější, než si možná kdokoliv myslí. Díky připevnění stroje na zádové či ramenní popruhy se jeho váha rozloží a výrazně se zvýší pracovní komfort. Suverénní pohyb umožňuje také „T rukojeť“ ve tvaru řídítek.

Elektrická motorová kosa Oleo-Mac TR 61 E má poloautomatickou vyžínací hlavu a motor o výkonu 0,6 kW. Vyniká velice nízkou hlučností. Foto Mountfield

Bubnové sekačky

Věřte nebo ne, bubnová sekačka zlikviduje i trávu vysokou metr a půl! To se týká například špičkového modelu Vario BDR 583 od Pohání ho silný americký motor Briggs & Stratton o výkonu 4,4 kW. Má žací disk s 6 otočnými noži a variátor rychlosti pojezdu.

Bubnové sekačky dokáží dobře pracovat i v těžkém terénu, ke snadné manipulaci přispívají šípová kola. „Jejich ovládání je velmi lehké. Všechny stroje z naší nabídky mají pojezd, takže práci s nimi zvládne opravdu každý,“ tvrdí Petr Kopačka z Mountfieldu.

Výhodou bubnovek je i fakt, že vám posekanou trávu díky speciálnímu naváděcímu krytu složí do úhledných řádků, takže ji lze ze zahrady nebo louky snadno sklidit čerstvou, popřípadě na místě pohodlně usušit.

Elektrická motorová kosa Oleo-Mac TR 61 E má poloautomatickou vyžínací hlavu a motor o výkonu 0,6 kW. Vyniká velice nízkou hlučností. Foto Mountfield

Sekat může i kultivátor

Když se řekne kultivátor, většina z nás si asi představí užitečný stroj na zpracování půdy. Jenže k základní motorové jednotce multifunkčního kultivátoru se dá připojit celá řada dalšího užitečného příslušenství. Včetně modulu s bubnovou sekačkou.

Záleží jen na vás, jakého pomocníka na boj s vysokou trávou zvolíte. S našimi tipy každopádně nešlápnete vedle.

Výběr článků

Načítám