Hlavní obsah

Generace dědiců často nemá zájem pokračovat v rodinném podnikání

Komerční článek

Přišla doba, kdy se otcové zakladatelé prvních podniků z 90. let rozhlížejí po pokračovatelích svých firem. Mnohdy ale není možné nalézt nástupce v rodině a nezbývá než firmu prodat. Jak takovou situaci řešit, popisuje ředitel korporátních financí Raiffeisenbank Marek Tichý.

Marek Tichý, ředitel korporátního financování

Článek

Jak je možné, že majitelé nemají firmu komu předat?

Důvodů je několik. Často buď nemají nikoho, komu by mohli podnik předat, nebo mu jej někdy ani sami předat nechtějí. Velmi častý je také nezájem či neochota druhé generace pokračovat ve stejném podnikání, kterému se věnují jejich rodiče.

Jaké jsou tedy možnosti?

Často jediná možnost, která zbývá, je firmu prodat. Majitelé, kteří se rozhodnou podstoupit tento náročný proces by měli zvážit využití odborného poradenství profesionálního zkušeného týmu, který je takovým procesem provede a bude dohlížet na maximalizaci ceny a minimalizaci rizik spojených s transakcí. V Raiffeisenbank se na nákup a prodej společností specializujeme již více než šestnáct let.

A co vás odlišuje od konkurence?

S klientem jsme za každých okolností na stejné lodi a ve velmi osobním kontaktu. Jinak nelze nalézt nejvhodnější řešení. Naše poradenství poskytujeme klientům v rámci celého CEE regionu, přičemž jeho součástí je vyhledání investorů, identifikace akvizičních příležitostí, profesionální plánování, strukturování a kompletní realizace prodeje nebo nákupu společnosti, včetně bezpečného vypořádání transakce a poskytnutí případného financování.

Více informací naleznete na www.rb.cz

Výběr článků

Načítám