Hlavní obsah

Trentino: příroda mnoha tváří

Novinky, Visittrentino.info

Trentino se může pochlubit mimořádnou rozmanitostí krajiny, jako stvořenou pro aktivní letní dovolenou.

Cyklistika in Sentiero delle Ponale, Garda Lake

Článek

Výjimečné, velkolepé, vznešené. Takové jsou Dolomity, které byly pro svou jedinečnost zařazeny na Seznam světového dědictví UNESCO. Dolomity mají mnoho tváří – stovky metrů vysoké skalní stěny, impozantní věže a cimbuří nebo štěrkové náspy na úpatí. Skládají se z mnoha menších, často vzájemně velmi odlišných skupin, které pokrývají velkou část Trentina.

Dolomity zahrnují 220 vrcholů (mnoho z nich je vyšších než 3 100 metrů) a mezi největší chlouby patří přírodní katedrály Latemar, Marmolada, Brenta a Catenaccio. Při pohledu na zkamenělé fosílie na trentinských horských vrcholcích nedá velkou práci představit si, jak se toto pohoří zvedlo před 200 milióny let z moře. Kamenné sloupy Pale di San Martino di Castrozza byly kdysi dokonce korálovými útesy.

Panorama Pale di San Martino

Túry od chaty k chatě

Dolomity jsou přitom jako stvořené pro aktivní dovolenou. Pěší túry ve vysoké nadmořské výšce jsou příležitostí k poznávání i meditaci. Túry mohou být jedno- i vícedenní od chaty k chatě, jako v případě Palaronda Soft Treku – konkrétně jde čtyři dny v magickém světě skalních homolí Pale di San Martino se zdoláním vrcholu Cima Rosetta.

Panorama Pale di San Martino

Na kole i s dětmi

V Trentinu se dá jezdit bezpečně i s dětmi na kole. Je tu k dispozici 480 km cyklostezek, často s minimálním převýšením a mnohdy po rovině nebo z kopce. V některých případech mají návaznost na vlaky či cyklobusy. Nejdelší trasou čítající 99 km je cyklostezka údolí Valle dell’Adige, kde je možné užívat si jízdu mezi vinicemi a hrady i návštěvu měst Trento a Rovereto.

Panorama Pale di San Martino

Na své si přijdou i příznivci horských kol. Existují celkem 4 okruhy – Dolomiti Brenta Bike, Dolomiti Lagorai Bike,Mountain & Garda Bike a 100 km Forti Alpe Cimbra, které představují 1 700 km vyznačených tratí, kde nechybí půjčovny, servis pro kola, bike hotely nebo služba převozu zavazadel.

Panorama Pale di San Martino

Dolce vita

Po ranním či odpoledním sportování se přímo nabízí relaxace ve společnosti chutí a vůní tradiční trentinské kuchyně, ať už v některé z útulných horských chat nebo typických hospůdek či restaurací. V nabídce je mnoho místních specialit, ale samozřejmě nechybí ani pizza a těstoviny, evergreeny celé Itálie. A nelze zapomenout ani na sklenku lahodného trentinského vína.

Panorama Pale di San Martino

Výběr článků

Načítám