Hlavní obsah

Češky objevily investování. Pomáhají ostatním a vydělávají na tom

Investice už nezajímají jen muže. Pustily se do nich i Češky, které díky sdílené ekonomice mají jednoduchý způsob, jak vydělat. Zároveň pomáhají lidem, kteří nechtějí vyhazovat peníze za předražené půjčky.

Češky objevily investování. Pomáhají ostatním a vydělávají na tom

Článek

Jde to i bez drahých bank. Češi si stále častěji půjčují přímo od lidí. Služba Zonky (www.zonky.cz), která spojuje lidi, kteří potřebují peníze s těmi, kteří jsou ochotni jim půjčit, už zprostředkovala úvěry za půl miliardy korun. Nízké úroky, rychlost a jednoduchost přilákaly tisíce lidí. Mezi investory, kteří peníze půjčují, přibývají i ženy. Tradiční investování do akcií nebo fondů je přitom doménou hlavně mužů.

Stačí připojení k internetu

„Prvotním impulsem byla určitě zvědavost. Narazila jsem na Zonky vlastně náhodou, když jsem brouzdala po internetu. Je pravda, že zpočátku jsem se bála, ale čím víc informací jsem si našla, tím víc se mi projekt líbil. Tak jsem si řekla, že to zkusím,“ říká jedna z investorek na Zonky (www.zonky.cz) Michaela Kopřivová, která ostatním lidem půjčuje peníze už přes rok. Podobných žen jako je ona přibývá. Dnes už jich je víc než 1100, mužů-investorů je na na Zonky přitom jen zhruba osmkrát víc.

Investování i půjčování se Zonky není žádná raketová věda. Stačí připojení k internetu a chuť měnit věci.

Sdílená ekonomika je odpovědí na předražené služby tradičních společností. Zonky (www.zonky.cz) tu je pro lidi, kteří mají plné zuby nevýhodných úvěrů. Umí pomoct i živnostníkům nebo rodičům na rodičovské. Na rozdíl od bank Zonky neživí tisíce zaměstnanců, poboček a luxusních sídel.

Chci si vybírat, komu půjčím

Zonky navíc nabízí jednoduchou možnost, jak investovat třeba jen s pár stovkama korun. Člověk nepotřebuje žádného finančního poradce, sám si určí, kolik peněz půjčí a ví, jaký může čekat výdělek. Zároveň se ovšem jedná o skutečné investování se všemi riziky, které k tomu patří.

„Je to zajímavý investiční nástroj a oceňuji možnost sám se rozhodnout, komu půjčím a na co,“ říká Ondřej, který na Zonky (www.zonky.cz) nejprve sám investoval. Lidi, kteří díky Zonky rozjeli vlastní podnikání, dodali Ondřejovi odvahu a sám začal také podnikat. Na start si i on půjčil přes Zonky.

Refinancování táhne

Nejčastěji si lidé půjčují na refinancování svých starých předražených úvěrů. Téměř polovina všech žen, kterým Zonky pomohl, využila pomoc ostatních právě na refinancování. Stejný problém řeší velmi často i muži. Dvě pětiny z nich si u Zonky půjčili, aby si zlevnili staré kontokorenty, úvěry a kreditky. Každý se může snadno podívat na Zonky (www.zonky.cz) a vyzkoušet si, kolik může díky pomoci ostatních ušetřit.

„Na Zonky jsem našla lidi, se kterými jsem se mohla normálně domluvit. Vyšli mi vstříc a chápali, co potřebuju. Když všechno půjde dobře, za dva roky budu bez dluhů,“ dodává Věra Vohnoutová z Jičína, která si převedla úvěry z banky k Zonkymu.

Potřebujete se také zbavit předražených úvěrů? Hledáte půjčku s férovým úrokem? Nebo chcete investovat? Mrkněte na Zonky (www.zonky.cz). Nebo klidně napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Můžete i zadarmo zavolat na Zonkyho přátelskou linku na čísle 800 449 999 - v pracovní dny od 8 do 20 h, o víkendu od 9 do 18 h. Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám