Hlavní obsah

Povinné ručení v roce 2017 zdraží, ale ne všem

Již v roce 2016 vzrostly ceny povinného ručení a podle analytika pojistného trhu Porovnej24 Zdeňka Nováka ceny povinného ručení porostou i letos. „Zdražení postihne chronické bourače, jako jsou třeba mladí řidiči se silnými vozy, a rizikové skupiny vozidel, například tahače návěsů,“ říká.

Povinné ručení v roce 2017 zdraží, ale ne všem

Článek

Srovnávač Porovnej24 nabízí možnost online uzavřít povinné ručení během pár minut. Jeho pracovníci přitom pomohou nejenom vybrat to nejlevnější povinné ručení, ale i ho vyřídit s pojišťovnou. Na kalkulačce povinného ručení porovnají nejen ceny povinného ručení, ale i bonusy a obchodní nabídky, které lze k pojištění dostat. Velmi populární je například asistenční služba, která byla v minulosti nabízena pouze u havarijního pojištění.

„V roce 2016 pojišťovny naříkaly, že na povinném ručení příliš nevydělají, takže zdražovaly. To samé můžeme očekávat i letos. Je třeba ale také říci, že trh by se měl vyvíjet tak, že pojišťovny se budou přetahovat o bezrizikové klienty s nižší pravděpodobností škody. Naopak ještě více přitvrdí v cenách u řidičů mladých, u nichž je velké riziko škody,“ vysvětluje Novák.

Podle něj tento trend povede k větší a přesnější segmentaci řidičů. Do budoucnosti očekává nejenom mírný nárůst ceny u povinného ručení, ale na druhou stranu i nově nabízená povinná ručení ve velmi jednoduché a transparentní formě. První vlaštovkou v tomto ohledu je aktuální nabídka jedné z českých pojišťoven na trhu, která pro výpočet výše pojistného nezohledňuje objem motoru, ale počet ujetých kilometrů.

„O bezproblémové řidiče budou pojišťovny bojovat navýšením obchodních slev a dalších pobídek a cena jejich pojistného bude stagnovat,“ dodává.

Průměrné ceny povinného ručení klesaly hlavně mezi roky 2008 až 2013. Spadly až o 28 procent. Mnohé pojišťovny tak už dle svých zástupců již nyní vyplácejí za škody způsobené motorovými vozidly víc, než na pojištění vyberou. K nízkým cenám je tlačí konkurenční trh, ale i náročnost klientů, kteří chtějí za co nejnižší ceny pestrou nabídku produktů s přidanou hodnotou vyššími limity do svého povinného ručení. Situace má podle pojišťoven jen jedno řešením, kterým je zdražení povinného ručení.

Zdeněk Novák je přesvědčen i o tom, že očekávat lze i pokračování růstu zájmu ze strany řidičů o havarijní pojištění, protože řidiči si dle jeho názoru stále více uvědomují rizika, která jejich vozidlu hrozí, a chtějí ho chránit. Porovnej24 inzeruje, že v jeho případě stejně jako u povinného ručení platí, že jenom jeho srovnáním a správným výběrem řidič může ušetřit až 70 procent na pojištění automobilu.

„Je to tím, že v naší kalkulačce havarijního pojištění i povinného ručení porovnáváme sazby a ceny pojišťoven včetně akcí a bonusů,“ upřesňuje Novák.

Výběr článků

Načítám