Hlavní obsah

Osm z deseti spotřebitelů přichází o peníze, protože nemění dodavatele energií

Novinky, Porovnej24.cz

Čtyři pětiny českých spotřebitelů v posledních třech letech podle průzkumu GfK nezměnily dodavatele elektřiny či plynu. K hlavním důvodům patří především strach, neznalost nebo lenost. Přitom pouze pětina z oslovených spotřebitelů je přesvědčena, že má se stávajícím dodavatelem výhodnou smlouvu. Zbytek není spokojen.

Osm z deseti spotřebitelů přichází o peníze, protože nemění dodavatele energií

Článek

Průzkum uvádí i důvod, proč lidé dodavatele energií nemění. Je jím nepřehledná situace na trhu, v němž se obtížné orientují. Nejsou sto posoudit, kdy a zda se jim vůbec změna dodavatele vyplatí.

„V tomto případě může pomoci Porovnej24.cz. Na něm je možné si srovnat nabídky na trhu. A následně je konzultovat i s pracovníky našeho call centra. Ti lidem zdarma poradí a jednoduše řeknou, kdy se změna dodavatele vyplatí. Pomohou i s vyřízením smlouvy,“ říká Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz.

Podle něj jen malá část spotřebitelů si dokáže sama spočítat, kolik skutečně při daném tarifu za energie platí. Vyznat se v nepřeberném množství nabídek, porovnat cenu s konkurencí a najít pro sebe nejvýhodnější produkt je obtížné i časově náročné. To je ale chyba.

„Výdaje domácností na energie nejsou zanedbatelné. Podle údajů Evropské komise za rok 2015 tvoří 6,4 procenta z celkových výdajů domácnosti, český Energetický regulační úřad uváděl v roce 2012 dokonce deset procent. Na ceně elektřiny se dá přitom změnou dodavatele ušetřit tisíce korun a na plynu někdy i více než deset tisíc korun za rok,“ upozorňuje Laisek.

Změnit dodavatele energií by mělo být stejně obvyklé a jednoduché jako změnit jakéhokoli jiného obchodníka – když nejste spokojení se službami či cenou. Například v rámci jedné hromadné změny dodavatelů energií změnilo vloni dodavatele jen 20 tisíc domácností. I tak ale dohromady ušetřily více než 140 miliónů korun. Průměrná roční úspora domácností byla 2 883 korun v případě elektřiny a 8707 korun v případě plynu. Úspora mnohých domácností se však vyšplhala i k desetitisícovým částkám. Téměř polovina domácností změnila dodavatele u obou komodit, tedy u elektřiny i plynu.

Výběr článků

Načítám