Hlavní obsah

Nástupní platy jsou na vzestupu. Týká se to i vašeho oboru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se ještě letos rozhodne změnit práci, má šanci si výrazně polepšit. Dokonce víc, než kdyby zůstal v současném zaměstnání a doufal v navýšení platu od svého zaměstnavatele. Nástupní platy totiž v letošním roce rostou až o 15 %.

Nástupní platy jsou na vzestupu. Týká se to i vašeho oboru?

Článek

Nedostatek kvalifikovaných zájemců a nízká nezaměstnanost žene firmy k agresivnímu nabírání. V tvrdém konkurenčním prostředí se souboj o specialisty vede i v přeplácení na některých pozicích. Asi není překvapivé, že například IT odvětví se dlouhodobě drží na špici lukrativních míst, které se firmy snaží horko těžko obsadit.

„Nastoupil jsem hned po škole do menší začínající společnosti a s přibývající praxí mi začaly chodit nabídky samy od sebe. Nedávno jsem takto kývnul na téměř dvojnásobný plat od velké softwarové firmy, kde navíc můžu i často pracovat z domova,“ vypraví teprve 28letý Daniel. Zejména programátoři v Javě jsou velmi žádaní a v závislosti na praxi mohou očekávat i 45 až 80 tisíc Kč.

Také tuzemští strojírenští giganti se těší z výrazného růstu zahraničních zakázek. To se odráží i v poptávce po nových posilách. „Sháněli někoho, kdo má praxi s návrhem a vývojem velkých výrobních strojů. Na mou představu o platu okamžitě kývnuli,“ říká například Robin, který nyní pracuje jako projektant/konstruktér ve firmě, která vyrábí stroje pro světový trh.  Kvůli ní se dokonce přestěhoval: „Takové peníze a benefity jsem u nás neměl šanci získat.“ Nástupní platy na pozici konstruktéra mohou dosahovat i 70 tisíc Kč.

Podobně je na tom i farmaceutický průmysl. Výdělky v něm jsou na jedné z nejvyšších úrovní, což je vidět na finančních nabídkách pro nově příchozí zaměstnance v tomto roce. „S dobrou praxí můžete dostat i 50 tisíc korun,“ říká medicínská reprezentantka Andrea, která má na starosti komunikaci s lékařskými specialisty v oboru a zodpovídá za prodejní výsledky v mezinárodní firmě.

Podobně lákavé nabídky mohou očekávat například i specialisté v automobilovém průmyslu, stavebnictví, logistice nebo prodeji a obchodu. Na vzestupu je překvapivě také administrativa.

„Na pozicích asistentek, pracovníků back offfice a dalších se v době krize dost šetřilo a hodně lidí muselo skončit. Teď je ale firmy lákají zpět,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský z kariérního portálu Jobs.cz. Tam firmy inzerují každý měsíc kolem 40 000 nabídek práce, což je podle statistik portálu o třetinu více než loni. Právě teď je na webu k nalezení přes tři tisíce inzerátů s nástupním platem 50 000 Kč a více.

Výběr článků

Načítám