Hlavní obsah

Jak řešit problémy s dojížděním, když se odstěhujete na venkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh čtyřiatřicetiletého Michala je dnes častý. Ještě donedávna pracoval jako projektový manažer IT ve velké pražské firmě. Se změnou bydlení však nastaly i problémy s prací.

Jak řešit problémy s dojížděním, když se odstěhujete na venkov

Článek

Michal vzpomíná na své pražské období v dobrém: „Práce mě bavila. Atmosféra ve firmě byla příjemná, kolektiv taky. Akorát jsme byli ve velkém zápřahu a nebylo příliš zvykem brát si home office. Když to ale máte z domu do práce pár minut, tolik to zase neřešíte.“

S manželkou se ovšem rozhodli založit rodinu a přestěhovat se z bytu v centru do rodinného domku na kraji Prahy, což ale znamenalo každodenní dojíždění. „Brzy jsem zjistil, že neustálé cesty autem ukrajují velkou část dne a netrávím doma s rodinou tolik času, kolik bych si přál,“ říká Michal.

I přes počáteční váhání se nakonec rozhodl ke změně: „Zprvu jsem se bál opustit stabilní firmu, kde jsem řadu let pracoval, ale řekl jsem si, že za pokus nic nedám. Podíval jsem se na nabídku v okolí a několik zajímavých IT firem jsem opravdu našel. Ne všechny nabízely místo právě pro mě, ale i tak jsem jim poslal životopis. Většina z nich kupodivu odpověděla a od jedné jsem dostal lákavou nabídku, na kterou jsem kývl.“ S odstupem času si změnu bydlení i práce pochvaluje.

Michal je ukázkou častého trendu současných třicátníků a zároveň nové situace na trhu práce. Neochota obětovat kvůli práci kvalitu svého života (ať už do něj patří bydlení na venkově nebo doba strávená s rodinou) se spojuje s velkým množstvím nabídek práce.

Práce z domova nebo příspěvek na dopravu

„Letos je nejvíce nabídek práce za posledních 7 let. Firmy jsou ochotné nabídnout řadu benefitů i vyšší nástupní platy – až o 10 % oproti loňsku,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik kariérního portálu Jobs.cz.  Situace lidem, kteří uvažují o změně práce, nabízí jedinečnou pozici pro vyjednávání výhodných podmínek. Je totiž jisté, že o kvalitní uchazeče budou firmy opravdu bojovat.

„Můžete se pokusit domluvit i se stávajícím zaměstnavatelem. Čím dál více firem nabízí oblíbenou možnost občasné práce z domova, nebo určitý příspěvek na dopravu,“ radí Dombrovský a dodává: „Když to nevyjde v současné práci, nezoufejte. Každý měsíc firmy přes Jobs.cz obsazují přes 40 000 pracovních pozic, takže na výběr určitě je.“

Výběr článků

Načítám