Hlavní obsah

Sdílená ekonomika funguje. Lidé si mezi sebou online půjčují desítky milionů měsíčně

Novinky, Zonky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahraničí jsou takzvané peer to peer (P2P) půjčky běžné delší dobu, v Česku jim ale ještě před rokem věřil málokdo. Změnu přinesla online platforma Zonky, přes kterou už lidé půjčili lidem téměř čtvrt miliardy.

Zonky.cz

Článek

Po revoluci, kterou do světa taxislužeb přinesly aplikace propojující zákazníka s řidičem napřímo, mění sdílená ekonomika i svět financí. Ještě loni na jaře se o možnosti vynechat banku a půjčit si levněji rovnou od lidí v Česku příliš nevědělo. Změnila to internetová platforma Zonky (www.zonky.cz). Ta od loňského června na svém webovém tržišti přímo propojuje zájemce o půjčku s tisíci lidí, kterým naopak po výplatě zbývají peníze a chtějí je rozumně zhodnotit. Za rok existence se Zonky podařilo vyrůst do té míry, že si přes ni lidé půjčují už celkem 30 až 40 milionů korun měsíčně.

Princip takzvaného „peer to peer“ půjčování je jednoduchý. Žadatelům o úvěr dokáže zajistit nižší úrok, protože odpadají náklady na pronájem a provoz stovek poboček i na odměny různým zprostředkovatelům a bankovním úředníkům. Investorům se vyplatí také. Banky jim totiž na běžných či spořicích účtech málokdy zhodnocují peníze o více než jedno procento ročně.

Další výhodou Zonky (www.zonky.cz) je rychlost. Odeslat žádost o půjčku stihnete do 10 minut a stačí k tomu pouze dva doklady totožnosti a výpis z internetového bankovnictví. Celý proces probíhá online a je jednoduchý. Žádné vyvolávací systémy, žádné čekání ve frontách a hlavně žádné složité papírování.

Klíčovým rozdílem mezi půjčkou v bance a na Zonky (www.zonky.cz) je ale něco jiného. Lidé, kteří potřebují peníze, na webovém tržišti půjček sdílejí vlastní příběh. Získat důvěru investorů tak mohou i ti, které banka z nejrůznějších důvodů odmítla. Příkladem je Jiří Čejgl, který založil službu pro sdílení automobilů RentBy. Celkem 150 tisíc korun na rozjezd projektu získal od 149 investorů. „Podnikal jsem prvním rokem, tudíž jsem nemohl doložit daňové přiznání za minulý rok. To by mi žádná banka neodpustila,“ říká. Zájem zákazníků o RentBy se podle Jiřího zvyšuje, a tak je možné, že půjčku splatí nakonec dříve, než původně plánoval, nebo bude alespoň posílat mimořádné splátky. Obojí je na Zonky (www.zonky.cz) zdarma.

Na to, abyste na Zonky získali důvěru investorů, ale nepotřebujete vlastní projekt. Přijít si můžete pro refinancování nevýhodné půjčky, peníze na nový vůz nebo na cokoli jiného, co je pro vás důležité. Více informací o tom, jak vše funguje, najdete na Zonky.cz (www.zonky.cz). Nebo můžete napsat naší šéfce na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. A jestli radši mluvíte, než píšete, je tu pro vás linka péče o zákazníky 800 449 999 – v pracovní dny od 8 do 20 hod. a o víkendu od 9 do 18 hod.  Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám