Hlavní obsah

Lidé zlevňují lidem: Zonky dokáže na dluzích z kreditek ušetřit až desítky tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úroky na kreditkách rostou a běžně přesahují 20 %. Proto se Zonky na refinancování kreditních karet zaměřil. Díky půjčce od lidí a férovým úrokům totiž může na dluzích z kreditek snadno a rychle ušetřit až desítky tisíc v podstatě každý klient.

Zonky.cz

Článek

Zlevněte si půjčku se Zonky

Právě proto tvoří úvěry z kreditek stále větší část půjček na refinancování, které se na Zonky (www.zonky.cz) zainvestují. Například Martin Král měl úvěr u banky a kvůli akutnímu problému na dovolené použil hned dvě kreditky. Když si ale po návratu spočítal jejich průměrný úrok, vyšlo mu děsivých 30 %. Proto se rozhodl refinancovat a půjčit si od lidí 200 000 Kč. Úspora ho šokovala – zaplatí na úrocích o 90 tisíc méně. Na Zonky dostal úrok 5,99 % (RPSN 7,43 %), takže ušetří, i když si nastavil pohodlné splátky skoro na 4 roky.

Kreditka je drahá půjčka

Podobné sazby jako na kreditních kartách měly před krizí i standardní bankovní spotřebitelské úvěry. Ty ale podle ČNB časem klesly až k deseti procentům (10,14 %), zatímco kontokorenty a kreditní karty dál zdražují a šplhají někdy k 25 %. A banky říkají, že si za to lidé mohou sami. Kontokorent a kreditku si klienti pořizují spíš jako rezervu a nevyvíjejí na poskytovatele takových produktů tlak. Když někdo možnost “vybírat do mínusu” využije, chce se zadlužit jen do výplaty a roční úrok mu na těch pár dnů  nebo týdnů nepřijde moc vysoký.

Dobrý sluha, ale zlý pán

Když se vám třeba těsně před odjezdem na dovolenou rozbije auto a vy potřebujete někde 10 000 Kč na opravu, jeví se kreditka jako nejjednodušší řešení. Na Zonky (www.zonky.cz)  jsme ale řešili už nejeden případ, kdy se stala ještě jedna nečekaná událost, zpozdila se výplata nebo bylo nutné zaplatit jiný neodkladný výdaj, a z „pomoci“ ve formě kreditky se stal začátek permanentního zadlužení.

Poplatky, kam se podíváš

Pokud ukočírujete splácení kontokorentu nebo kreditky v bezúročném období, je víc než potřeba hlídat i poplatky za její používání. I když ji vlastně nepoužíváte. Patří k ní obyčejně poplatek za vydání karty, poplatek za vedení karty (může být roční a úplně na něj zapomenete), poplatek za vedení úvěrového účtu ke kartě, za výpis, za výběr z bankomatu (to je mimochodem u kreditky VŽDYCKY drahá legrace) atd. atd.

Nebezpečí kreditek spočívá i v tom, že poplatky se strhávají z úvěrového účtu ke kartě. Takže i když si z karty nikdy nic nepůjčíte a třeba i zapomenete, že kartu vůbec máte (protože vám ji prodali v rámci nějakého náramně výhodného balíčku ostatních služeb), poplatky se vám strhávají a vy dlužíte. Proto je lepší se kreditky zbavit. A dluhy z ní výhodně refinancovat.

Právě jste se rozhodli u Zonky refinancovat svoje půjčky nebo chcete vědět víc? Podívejte se na kalkulačku úvěrů na Zonky.cz (www.zonky.cz), napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 nebo v so a ne od 9.00 do 18.00 na tel. na 800 449 999. Na Zonky lidé půjčují lidem.

Výběr článků

Načítám