Hlavní obsah

Dostali jste k úvěru jako bonus kreditku? Zbavte se jí, dokud je čas

Novinky, Zonky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreditka se tváří nenápadně. Nabízí vám ji uhlazená úřednice za přepážkou banky, protože mít takovou kartu je náramně výhodné, sexy a vůbec dneska ji má každý. Jenže my v Zonky už zachraňovali spoustu lidí, kterým málem zlomila vaz. Jak?

Zonky.cz

Článek

Kreditní karta je půjčka

Lidé většinou ani nevědí, co to kreditní karta je. “Dali mi to v bance jako bonus k mému účtu. Prý tam mám k dispozici navíc 50 000 korun,” vysvětloval klient, který si jako jeden z mnoha v Zonky (www.zonky.cz) dluh na kreditní kartě refinancoval. Jenže o bonusu tady nemůže být řeč. Jakákoli platba nebo výběr z bankomatu kreditní kartou je půjčka. A tu kartu máte k úvěru, který dokola čerpáte a splácíte.

Dobrý sluha, ale zlý pán

Když se vám třeba těsně před odjezdem na dovolenou rozbije auto a vy potřebujete někde 10 000 Kč na opravu, jeví se kreditka jako nejjednodušší řešení. Jenže tahle „pomoc“ vás může přivést do permanentního zadlužení. Na první pohled to tak samozřejmě nevypadá. Kreditní karta umožňuje přístup k penězům, navíc bez složitého schvalování a formalit. Pokud se vám ovšem nepodaří ve stanoveném časovém úseku (obvykle kolem 50 dnů) půjčené peníze do koruny vrátit bance, s největší pravděpodobností už se vezete.

Poplatky, kam se podíváš

U kreditky je ale potřeba hlídat i poplatky za její používání. I když ji vlastně nepoužíváte. Patří k ní obyčejně poplatek za vydání karty, poplatek za vedení karty (může být roční a úplně na něj zapomenete), poplatek za vedení úvěrového účtu ke kartě, za výpis, za výběr z bankomatu (to je mimochodem u kreditky VŽDYCKY drahá legrace) atd. atd. Nebezpečí kreditek spočívá i v tom, že poplatky se strhávají z úvěrového účtu ke kartě. Takže i když si z karty nikdy nic nepůjčíte a třeba i zapomenete, že kartu vůbec máte (protože vám ji prodali v rámci nějakého náramně výhodného balíčku ostatních služeb), poplatky se vám strhávají a vy dlužíte.

Úrok na kreditce okolo 20 %

V České republice se úroková sazba na kreditních kartách pohybuje v průměru kolem 20 %. A to i v případě velkých bank. Stále častěji k nám do Zonky (www.zonky.cz) přicházejí klienti, kteří kreditky využívají i na financování běžných potřeb, nákupu dovolených, nebo dokonce řešení předchozích dluhů. Často pak splácejí víc, než vydělávají, a jednu kreditku lepí druhou. A padají do větších a větších dluhů. Co s tím než vám přerostou přes hlavu?

Refinancujte se Zonky

Velká část půjček na refinancování, které se na Zonky zainvestují, jsou často případy kreditek. Například Martin Král měl úvěr u banky a kvůli akutnímu problému na dovolené použil hned dvě kreditky. Když si ale po návratu spočítal jejich průměrný úrok, vyšlo mu děsivých 30 %. Proto se rozhodl refinancovat a půjčit si od lidí 200 000 Kč. Úspora ho šokovala – zaplatí na úrocích o 90 tisíc méně. Na Zonky (www.zonky.cz) dostal úrok 5,99 % (RPSN 7,43 %), takže ušetří, i když si nastavil pohodlné splátky skoro na 4 roky.

Právě jste se rozhodli u nás refinancovat svoje půjčky nebo chcete vědět víc?

Podívejte se na naší kalkulačku úvěrů na Zonky.cz (www.zonky.cz) nebo napište naší šéfce na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 nebo v so a ne od 9.00 do 18.00 na tel. na 800 449 999. Těšíme se na vás!

Výběr článků

Načítám