Hlavní obsah

Koupě špatné ojetiny může pořízení auta značně prodražit

Novinky, www.cebia.cz

V Česku se ročně prodá zhruba 660 tisíc ojetých vozidel. Nových aut se prodá jen asi třetina z tohoto počtu, a kupují si je především firmy.

Ilustrační foto

Článek

Češi si tedy nejčastěji pořizují ojetiny a jde většinou o druhou největší investici hned po bydlení v řádu až stovek tisíc korun. Provoz vozidla v následujících letech stojí dokonce daleko víc a právě tyto provozní náklady mohou koupí špatné ojetiny neočekávaně stoupnout. Jak tedy postupovat, když si nechcete koupit špatné auto? Základní rada zní: nespěchejte, postupujte racionálně a zjistěte si o nabízeném vozidle maximální množství informací a ty si prověřte. Pokud informace nejsou k dispozici, raději auto nekupujte.

Ilustrační foto

Naprostým základem prověření vozidla je zjistit si jeho historii – hlavně stočené kilometry, pojistné události, servisní úkony atd. Jednoduché je také zjistit si skutečný rok výroby, to lze i pomocí SMS. U aut z dovozu si také vždy prověřte jejich původ, tedy z jaké země vůz pochází. Zejména u dražších ojetin je vhodné nechat si odborně prozkoumat, zda vozidlo má původní identifikátory, tedy jestli nebylo takzvaně předělané. A konečně nechte si před koupí odborně zkontrolovat technický stav automobilu.

Ilustrační foto

Kupovat si ojetinu bez minulosti je jako kupovat si příslovečného zajíce v pytli.

Ilustrační foto

Výběr článků

Načítám