Hlavní obsah

Last minute 2016 právě začíná. Jak vybrat a kam se vydat?

Novinky, EXIM tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň podle kalendáře zima předala žezlo jaru, a tak v mnohých destinacích již můžete využít nabídky zájezdů na poslední chvíli za zajímavé ceny. Pro ty, kdo jsou flexibilní při výběru zájezdů, nastává čas jejich výběru.

Last minute 2016

Článek

Proč Last Minute?

Máte-li nepravidelnou pracovní dobu nebo třeba podnikáte, pravděpodobně nebudete vědět třeba půl roku dopředu, zda si budete moct udělat od 1. do 8. července volno. V tomto případě je vhodnější koupit si dovolenou až v nabídce Last Minute. Na poslední chvíli kupují zájezdy často i rodiny s dětmi. Vyvarují se stornopoplatků, pokud dítě těsně před odjezdem onemocní. Někomu zase vyhovuje koupě dovolené na poslední chvíli i proto, že se rád nechá překvapit. Zjistí si jen nejdůležitější informace o zájezdu, ale třeba vybavení hotelu nebo vzdálenost od hotelu na pláž jej až tak nezajímá. Dopředu si neplánuje výlety, vše se zkrátka uvidí až na místě. Většinou jde o studenty či mladé lidi, pro něž je důležitá především nízká cena.

Zajímavé jsou i zájezdy před sezonou či na jejím počátku, kdy v destinacích ještě nejsou davy lidí. A právě nastává čas prvních letních odletů…

A jak vybrat rychle a přitom podle svých představ? Zkuste to přímo z webu. Najdete na něm podrobné informace o destinaci i hotelu a navíc i fotografie a využít můžete i kalkulačky, která vám vypočítá aktuální cenu.

Stálicí je Egypt

Křišťálová a čistá voda Rudého moře, věčné slunce, ale i poznávání tajemství a starověkých památek – dovolená v Egyptě přináší mnoho skvělých zážitků. Egypt je kolébka nejstarší civilizace světa, země pyramid a faraónů, tisíci lety historie poznamenané Káhiry, mohutných sloupů, obelisků a soch chrámových měst Karnaku, Luxoru, i bájné „říše mrtvých” v Údolí králů a královen.

Z mnoha vodních aktivit, provozovaných v Egyptě, je snad nejpopulárnější šnorchlování. Korálové útesy v Marsa Alam jsou úžasné, moře je plné barevných ryb a podvodní fauny. Zajímavou variantou je i výlet ponorkou, v níž si podmořský život můžete prohlédnout i vyfotografovat. Ať vám je pět, nebo padesát, budete nadšeni. Surfaři zase dávájí pro příznivý vítr přednost Hurghadě a jen pár desítek kilometrů od monumentálních památek si na kvalitních hřištích renomovaných architektů užijí golfisté. Aquaparky s tobogány, vířivkami a vodopády zase lákají rodiny s dětmi. Ale najdete zde i delfinária, zábavní parky s autodromy, horskými drahami nebo multikina.

Egypt - Marsa Alam

Mnoho historických i přírodních lákadel – Řecko

Bohatá historie, rozmanitá krajina, která od pobřeží s nádhernými plážemi postupně přechází až do hor, zdravá i chutná kuchyně a navíc dostupné ceny a kvalitní služby. Když k tomu připočítáte teplé klima, dobrou dopravní dostupnost i infrastrukturu a kulturní rozmanitost, vyjde vám perfektní dovolená.

Z většiny turistických středisek je to jen kousek do kopců s olivovými háji, z nichž se vám naskytne nezapomenutelný pohled na moře. Příjemným zpestřením dovolené může být například plavba lodí mezi ostrovy a podél řeckého pobřeží. Objevíte tak krásná zákoutí, pláže a laguny, která jsou jinak nedostupná.

Tradiční řecká kuchyně patří mezi nejoblíbenější na světě. Jejím základem jsou lehké pokrmy se zeleninou, dary moře a olivovým olejem. Z masa ochutnáte skvělé skopové, jehněčí, drůbeží nebo ryby. Řecko je proslulé skvělým gyrosem, salátem tzatziki i řeckým jogurtem. Z nápojů nevynechejte vína, anýzovku zvanou „ouzo“ a i v našich končinách oblíbenou Metaxu.

Egypt - Marsa Alam

Egypt - Marsa Alam

Španělské drahokamy – Mallorca a Menorca

Vášnivá i rozjímavá, okouzlující i nepokorná, poetická i bouřlivá, taková dovede být Mallorca. Ve vzduchu voní pomerančovníky a citronovníky. Ostrov zeleně a azurového moře s množstvím nádherných pláží, útesů i horských masivů. Mallorca má zajímavou historii a mnoho míst, které musíte navštívit!

Na ploše jen asi 7x větší, než je rozloha Prahy, najdete vše, co může obsahovat celý kontinent. Impozantní hory, průsmyky, říčky i suché stepy, úrodné nížiny, avšak především všudypřítomné moře a pláže. Právě rozmanitost pobřeží a pláží je to, co Mallorcu činí jedinečnou. Krátké vzdálenosti umožňují poznání celého ostrova a jeho bohaté historie, která ovlivnila nejenom Baleáry, ale i celý Pyrenejský poloostrov. Hlavní město Palma de Mallorca je ukryto ve stejnojmenném zálivu a je i nejdůležitějším přístavem ostrova. Mallorku dobývali v minulosti Římané i Maurové, proto zde můžete navštívit mnoho památek, které působení obou národů připomínají. Mallorca učarovala i známé osobnosti, mezi něž patří například Michael Douglas, Claudia Schiffer, Boris Becker a samozřejmě George Sandová a Fryderik Chopin, kteří nějakou dobu pobývali v romantickém městečku Valldemossa.

Panenské pláže, nádherná příroda, vzácné památky z dob dávných megalitických civilizací i podmanivá atmosféra. Tím se pyšní „menší“ sestra Mallorky. Nedotčené a turisty nepřeplněné pláže poskytují to pravé místo pro pohodovou relaxaci. Členité skalnaté pobřeží, se spoustou romantických zálivů, skýtající soukromí, a s pozvolným vstupem do vody, je zase lákadlem pro rodiny s dětmi či pro páry, hledající klid.

Vodu má Menorca tak průzračnou, že lze dohlédnout až na písečné mořské dno, které spolu s dopadajícími slunečními paprsky dává vodě neuvěřitelně jasnou modrou barvu. Pobřeží je lemováno hustými porosty pinií i divokých olivovníků a je součástí chráněného krajinného území.

Menorská kuchyně vychází z tradičních receptů, ale je ovlivněna i cizími podněty. Je velmi rozmanitá, chutná a zdravá, základem jsou totiž ryby, mořští živočichové a zelenina. Místní specialitou je např. menorská langustová polévka (caldereta de langosta), vařená v hliněné misce. Langusty se smí na Menorce lovit pouze od května do konce srpna, a proto langustovou polévku můžete ochutnat pouze v létě.

Animační týmy, hotelové lázně s nabídkou masáží či nejrůznějších procedur a přátelský personál je zárukou strávení příjemné odpočinkové dovolené.

Egypt - Marsa Alam

Egypt - Marsa Alam

Itálie jinak – Kalábrie a Sicílie

Lenošení na romantických plážičkách mezi skalnatými útesy či na velkých písčitých plážích, do nichž se zařezávají vysoké skály. Špička „italské boty“, z jedné strany omývána Tyrhénským a ze strany druhé Jónským mořem, patří mezi jednu z nejkrásnějších turistických oblastí nejen Itálie, ale i Středomoří. Odpočiňte si v „Karibiku Evropy“ se skleničkou výtečného italského vína a ochutnejte místní gastronomické speciality.

Antičtí Řekové pojmenovali území dnešní Kalábrie "Italia" – a to podle Odysseova vnuka a pozdějšího krále Itala, jenž sídlil ve Squillackém zálivu, tedy na pobřeží u dnešního hlavního města Calábrie Catanzarem. Odtud název celé země Itálie.

Centrem Kalábrie je historické městečko Tropea, jehož uličky přímo lákají k procházkám, při nichž můžete nasát místní atmosféru a nakoupit suvenýry. Hned nad hlavní pláží se tyčí vysoká skála s kostelem sv. Marie a kousek dál zase můžete obdivovat architekturu domů, vytesaných přímo ve skále nad mořem.

Úchvatná příroda, kouzelné pláže a průzračné tyrkysové moře. Ale také zajímavá historická města, impozantní trosky architektonických památek, chrámů, divadel a akvaduktů, které se stále majestátně tyčí mezi pozůstatky velkých antických měst, stejně jako množství antických paláců, soch, nádobí a vzácných předmětů vystavených v předních sicilských muzeích.

Tento ostrov trojúhelníkovitého tvaru a omývají 3 moře – ze severu Tyrhénské, z jižní strany Středozemní a z východu Jónské. Sicílie je i oblastí sopek. Etna se tyčí osamoceně v oblasti Catanie a se 3 370 m je nejvyšší činnou sopkou v Evropě. Další sopky tvoří některé z Liparských ostrovů. Jedná se o sopky buď stále činné (Stromboli a Vulcano) i vyhaslé a nečinné. Na již zmiňovanou sopku Etnu lze vystoupat a obdivovat zde kouzelnou přírodní scenérii, která podněcovala fantazii, antické mýty, básníky a spisovatele všech dob. Na ostrovy se můžete plavit v rámci fakultativních výletů. Lipari se svým historickým jádrem, pevností a katedrálou uspokojí milovníky historie, zatímco příznivci přírodních krás si mohou dopřát koupel v horkém bahně v bahenních lázních ostrova Vulcano.

Egypt - Marsa Alam

Výběr článků

Načítám