Hlavní obsah

Jak jsem ušetřil přes Zonky a začal sám investovat

Komerční článek

Půjčky nejsou nejlepší řešení životních situací. Někdy jsou ale jediným možným východiskem. Pokud si ale půjčujete na něco, co nepotřebujete, je to chyba asi vždycky. A zrovna do takové zbytečné půjčky jsem spadl a táhla se se mnou léta.

Zonky.cz

Článek

16,9 % s těžkým srdcem

V bazaru jsem si vyhlídl krásné, jen tři roky staré auto, po kterém jsem už dlouho toužil. Pro zajímavost, Ford Focus ST, 220 koní, dotyková navigace, dvouzónová klimatizace, 6 rychlostí, parádní zvuk i akcelerace. Prostě bomba. Na tuhle bombu jsem si s těžkým srdcem vzal v roce 2010 půjčku od GE Money Bank. 300 tisíc korun s úrokem 16,9 %. Možná si klepete na čelo, ale před 6 lety byly úrokové sazby jinde, navíc jsem byl nový klient. Půjčka měla být na dlouhých 8 let do roku 2018. Měsíční splátka 6500 Kč. Když mi banka nabídku předložila, klesla mi čelist o metr. Jenže já to senzační auto chtěl, a tak jsem s těžkým srdcem podepsal.

Refinancování přes Zuno za 10,9 %

Po dvou letech se objevila možnost refinancovat úvěr přes Zuno banku s úrokem 10,9 %. Využil jsem Půjčku Plus, která mi za 99 Kč měsíčně umožnila libovolně posílat extra splátky a případně i doplatit půjčku bez sankcí. Nechal jsem si i pojištění. Refinancoval jsem a udělal jsem dobře. Dobu splatnosti jsem si nastavil stejnou jako u GE, tedy do roku 2018. Splátka činila 5650 Kč + 99 Kč za Půjčku Plus + 113 Kč za pojištění, celkově cca 5800. I tak to byla v řádu dalších 6 let splácení velká úspora. I přes poplatek za předčasné splacení u GE.

Zuno banka byla fajn, ale dost mi vadilo, že novým klientům nabízela úrok 5,9 %. Takže jsem jim zavolal s žádostí o refinancování. To prý ani nápad. Pohrozil jsem, že odejdu:

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“ „Ne, můžete tak od nás získat výhodnější úvěr.“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“ „Ne, můžete tak od nás získat výhodnější úvěr.“ „Ale já chci výhodnější úvěr hned. A ne až přejdu k jiné bance.“

„To bohužel nejde,“ zněla odpověď ze sluchátka. Takže jsem se s myšlenkou na refinancování na několik let rozloučil.

Přes Zonky snížení na 5,99 %

Shodou okolností jsem před rokem stavěl dům a potřeboval cca měsíční půjčku. A tenkrát jsem objevil Zonkyho (www.zonky.cz). Všechno klaplo, půjčku jsem zaplatil a pak mě napadlo převést i půjčku od Zuno banky. Protože už jsem byl pro Zonkyho známá firma, získal jsem navíc krásný úrok 5,99 % - RPSN něco kolem 7,4 %. Škoda, že Zonky neexistoval dřív. I na úrocích za zbývacího 2,5 roku jsem ušetřil desítky tisíc. Počítejte:

Zuno:

-    splátka 5650 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč -    celkové měsíční náklady 5862 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč -    celkové měsíční náklady 5862 Kč -    zbývalo zaplatit ještě 34 splátek

-    celkově zbývalo zaplatit  199 308 Kč

Zonky:

-    splátka 4962 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč -    celkové měsíční náklady 4962 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč -    celkové měsíční náklady 4962 Kč -    zbývá doplatit 34 splátek

-    celkově zbývá zaplatit 168 708 Kč

Po odečtu poplatku 2 % z půjčené částky ušetřím krásných 27 600 Kč. Mám z toho velkou radost, a to zejména z těchto důvodů:

1)    Zbavil jsem se banky, která nechtěla snížit úrokovou sazbu a chovala se arogantně.

1)    Zbavil jsem se banky, která nechtěla snížit úrokovou sazbu a chovala se arogantně. 2)    Získal jsem důvěru od lidí. Půjčili mi svoje peníze, za které si na oplátku vydělají na úrocích víc, než kdyby je nechali ležet v bance - tedy oboustranně výhodný obchod.

3)    Refinancování jsem vyřídil raz dva. Stačilo vyplnit žádost, zaslat 2 doklady totožnosti a pár posledních výpisů z účtu. Následoval elektronický podpis a za pár minut jsem už publikoval svůj příběh na tržišti, kde si vybírají zajímavé projekty investoři. A zafungovalo to.

Věřím, že to bude fungovat i vám. A pokud napíšete dobrý příběh, tak vám rád na půjčku přispěju. Začal jsem totiž taky investovat. Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

David Michalík

Mrkněte se na úvěrovou kalkulačku nebo si o Zonky.cz (www.zonky.cz) přečtěte víc. Můžete taky napsat šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Nebo každý pracovní den od 8 do 18 h volat zákaznickou linku na čísle 800 449 999.

Výběr článků

Načítám