Hlavní obsah

Jak novinářka spoluzaložila firmu na půjčky a rodina se bála, že zešílela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucie Tvarůžková dělala rozhovory s prezidenty i rockovými hvězdami. Potom ale z médií odešla a chtěla si půjčit na auto. Bankovní půjčky do té doby znala jen z reklamy, takže čekala nízký úrok a rychlé vyřízení. Jenže zjistila, že jako OSVČ se do tabulek nevejde a má smůlu. Proto spoluzaložila službu Zonky, která do Česka přinesla půjčky od lidí.

Jak novinářka spoluzaložila firmu na půjčky a rodina se bála, že zešílela

Článek

Jednou v životě jste si zkusila půjčit, nevyšlo to, tak jste spoluzaložila firmu na půjčky? 

Zjednodušeně řečeno vlastně ano. Ačkoli každý věděl, že jak slyším slova půjčka nebo dluhy, tak se mi rolují ponožky. Známí si mě začali vyhazovat z facebooku, protože si mysleli, že jsem se zbláznila. Ale já byla ta klasická půjčková panna, co z televize získala pocit, že půjčit si v bance není žádný problém a úrok bude asi tak šest procent. Netušila jsem, že skvělý úrok z reklamy jen tak někdo nedostane a většina z nás je ráda za zhruba dvojnásobný.

A vás to urazilo? Většina lidí mávne rukou a zkusí si půjčit jinde...

Ne urazilo, naštvalo mě to. Bylo to nefér, protože reálně neměli důvod mi nepůjčit. A mimo banku bych tenkrát pro peníze nešla. Mám od dětství hrůzu z obálek s modrým pruhem i exekutorů, kteří si u nás podávali dveře. Moji rodiče začali v 90. letech podnikat s knihami a jejich nadšení bylo srovnatelně velké s dluhy, které nadělali. Zrovna já bych si nikdy nepůjčovala jen tak. A když jsem to jednou potřebovala, banka mě poslala do háje.

Co jste tedy udělala? 

Z novinařiny jsem zvyklá udělat si důkladný průzkum tématu, do kterého se pouštím. A byla jsem šokovaná, kolik je lidí a rodin, které během pár měsíců zničily dluhy. Hlavně mikropůjčky. Takže jsme s pár dalšími lidmi začali ve světě hledat jiný model půjčování. Takový, co lidi nesoudí jen podle pohlaví, příjmů nebo adresy a ocení jejich potenciál, kariéru, životní příběh. Chtěli jsme, aby ubylo lidí, kteří kvůli vysokým úrokům nebo odmítnutí v bance skočí paradoxně ještě hůř, u lichvářů...

A jak tedy funguje Zonky? Co znamená, že nabízíte půjčky od lidí?

Jsme prostředník, který lidem umožňuje si bezpečně a fér půjčovat mezi sebou. Hlídáme pravidla hry. Jedni si díky tomu můžou půjčit levněji než v bance. A druzí, naši investoři, zase vydělají víc, než kdyby svoje peníze nechali jen tak zahálet na bankovním účtu. A protože investoři jsou lidi a ne bankovní úředníci, nezajímají je jenom příjmy žadatelů a jejich schopnost splácet. Rozhodují se i podle příběhů jednotlivých žadatelů.

Kdo je váš typický zákazník?

Třeba lidé jako já, kteří bydlí v nájmu, pracují jako OSVČ, protože mají rádi volnost, která je s tím spojená. Často mají zajímavé kariéry a jsou úspěšní ve svém oboru, bance se ovšem zdají být nestabilní a i přes zjevný potenciál dostanou půjčkovou stopku. Další velká skupina žadatelů jsou lidé, kteří půjčku v bance dostali, ovšem s nevýhodným úrokem a přes Zonky chtěji refinancovat. A nebo ani nechtějí ušetřit. Jen už prostě odmítají financovat přebujelý bankovní aparát. Služby typu Zonky fungují v desítkách zemí a všude významně pomohly snížit cenu půjček.

Znáte sama nějaké konkrétní příběhy žadatelů?

Čtu úplně každý, někdy dlouho do noci. Novinářská posedlost příběhy se mě drží - navíc na Zonky ctíme a vážíme si životních příběhů a víme, že o lidech říkají víc, než statistika. Komu jsme půjčili? Spoustě matek, které opustil manžel, zůstaly na dluhy samy a statečně se s tím rvou. Na cestu kolem světa, na rekonstrukci veterána, na domácí pivovar, na profesionální 3D tiskárnu, na spoustu dětských pokojů, rodinných aut...

Zjistěte si víc a vyzkoušejte online kalkulačku úvěrů na www.zonky.cz, napište mi  na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte v pracovní dny od 8.00 do 18.00 na 800 449 999. Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám