Hlavní obsah

Půjčky od lidí snížily cenu peněz v Česku o další procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Půjčené peníze jsou u nás páté nejdražší v Evropě, dokonce i v Německu si půjčíte dvakrát levněji. Podle mě Česko po takové službě doslova volalo,“ vysvětluje Martin Pejša, proč se vzdal vysoké manažerské pozice v korporaci a založil službu Zonky, která k nám přinesla ve světě populární P2P půjčování na modelu sdílené ekonomiky.

Půjčky od lidí snížily cenu peněz v Česku o další procenta

Článek

Proč se vyhnout bance a půjčit si raději u vás?

Protože je to výhodnější, protože na půjčku mají šanci i OSVČ, maminky na mateřské a další klienti, které banky naopak v podstatě automaticky vyřazují a taky protože tím pomůžete snížit ceny peněz na celém trhu a třeba tím i zachráníte některé lidi před spirálou dluhů.

Tím, že si půjčím u Zonkyho?

Když půjdou ceny klasických poctivých půjček dolů, dosáhne na ně víc lidí, kteří pak nebudou řešit zoufalou životní situaci mikropůjčkami a dalšími lichvářskými produkty, které u nás zbytečně každý rok stáhnou ke dnu tisíce rodin. Banky zajímají zisky a dokud nezískají silnou a důvěryhodnou konkurenci, nebudou mít důvod něco měnit. Půjčky od lidí ale tyhle stojaté vody pořádně rozvlnily už v desítkách zemí. U nás to nebude jinak.

Začali jste loni v červnu. Už můžete říct, jestli se to daří?

Lidi lidem už přes Zonkyho půjčili víc než 30 milionů. A to je jenom začátek. Mohl bych říkat, že naše úroková sazba 3,99 procenta je nejnižší na trhu, nebo že spousta z našich klientů dosáhne na 5,99 procenta. Což je oproti průměrnému bankovnímu úroku 12,5 procenta monstrózní rozdíl. A byla by to pravda. Ale budu fér a řeknu, že průměrný úrok u Zonky je necelých 9 procent. Už to ale stačí, aby spousta půjček byla v řádu let výhodnější o desítky tisíc.

Vy nepotřebujete výnosy?

Potřebujeme, ostatně nepůjčujeme my, ale naši investoři. Což jsou mimochodem lidi jako vy nebo já, kterým se prostě jen nechce dávat peníze někam na spořící účet a každý rok vůči inflaci vlastně prodělávat. U nás mají šanci skutečně něco vydělat. Nejsme totiž banka, nemáme honosné budovy ani složitý aparát. Jsme technologická firma, která funguje online a k tomu přidává poctivou zákaznickou péči. České banky si navíc nechávají hrozně moc peněz, zatímco Zonky asi čtyřikrát míň, jen okolo 3 procent. Takže můžeme nabídnout výhodné půjčky žadatelům i lepší výnosy investorům. Prostě jak říkáme, lidé lidem. S klidem.

Takže vás z vysoké pozice v korporaci odlákala touha zapsat se do historie finančních trhů?

To zní zbytečně pateticky, ale možnost reálně něco změnit, to člověk v korporaci opravdu často nezažije. Zatímco ve start-upu to z principu provádíte dnes a denně. Nemám rád, když lidi dělají věci, kterým nevěří. Tak jsem začal u sebe. Nikdy jsem nežil s tím, že budu mít jednou na hrobě Ředitel nadnárodní korporace. Navíc i moji rodiče podnikali a mně to prostě přišlo upřímnější. Silnější důvod k tomu, o něco usilovat. A když jsme pak s pár dalšími kolegy přišli na nápad, který má potenciál, je inovativní, zpříjemní lidem život, a ještě navíc může zlepšit celkové nastavení trhu, těžko se tomu odolává.

Říká se, že přežije jeden start-up z deseti. Měli jste štěstí, nebo je to důkaz, že půjčky mezi lidmi jsou dobrý nápad?

Půjčky mezi lidmi fungují. To už je vyzkoušené, takže dobrý nápad je to určitě. Ale daří se nám i proto, že služba funguje. Je reálně výhodnější, přináší reálně větší výnosy a reálně lidem pomáhá. Už na jejím začátku byl úplně reálný příběh, který se díky Zonkymu nemusí opakovat. Mezi spoluzakladatele patří i Lucie Tvarůžková, která dneska službě šéfuje. Přišla tehdy s čerstvou zkušeností, když jí různé banky zamítly půjčku na auto. Po dlouhé kariéře v médiích dala výpověď a kvůli tomu se najednou dostala na černou listinu. Říkali jsme si, že pro podobné žadatele přece musí existovat jiné řešení. A našli jsme ho.

Víc informací a přehlednou online kalkulačku úvěrů najdete na www.zonky.cz. Můžete také přímo napsat šéfce služby na e-mail lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo každý pracovní den od 8 do 18 hodin volat na 800 449 999.

Výběr článků

Načítám