Hlavní obsah

Vyhněte se lichvě, srovnejte si náklady na půjčku online

Novinky, Porovnej24.cz

Zatímco u bank jsou klienti prověřováni, zda budou schopni půjčku splatit, u mnohých nebankovních institucí jim peníze dají, aniž by se zajímali, z čeho lidé sjednaný úvěr splatí. Naúčtují si také o poznání vyšší poplatky a úroky za půjčku. Když už si tedy vzít úvěr musíte, pokud to jde, berte si ho vždycky jen u bank.

Vyhněte se lichvě, srovnejte si náklady na půjčku online

Článek

Na českém trhu se spotřebitelskými úvěry nabízejí půjčky banky a pak nebankovní instituce. U mnohých neseriózních nebankovních institucí jsou náklady na poskytnutí úvěru tak vysoké, že zavání lichvou. Tyto firmy de facto tvoří lichvářský sektor. Například dnes již docela běžné půjčky do výplaty jsou natolik nevýhodné, že klienty mohou velice snadno zavést do dluhové spirály. Když už si tedy půjčku vzít chcete, jde-li to, vezměte si ji u banky a ještě předtím se přesně zorientujte v tom, kolik bance za půjčení peněz, zaplatíte. Porovnejte si nabídky jednotlivých bank, jenom tím můžete ušetřit tisíce korun.

„Pro půjčky u nebankovních institucí sahají hlavně ti lidé, kteří z nějakého důvodu na půjčku od banky nedosáhnou. Mohou mít záznam v registru dlužníků, mají nízké příjmy, anebo nemohou své příjmy dostatečně prokázat,“ říká analytik Porovnej24.cz Michal Koubek.

Pokud si takový klient půjčí například dva tisíce korun na 15 dní například přes portál půjčka do výplaty, tak zpátky zaplatí nejen 2 360 korun, ale i jednorázový poplatek ve výši 360 korun. Úroková sazba tak u této půjčky činí 438 procent. A vezmeme-li celkovou roční procentní sazbu nákladů, RPSN, tak se u těchto půjček dostaneme i na 5 000 procent.

Situaci na trhu se spotřebitelskými úvěry ovlivňuje i možnost lehce si sjednat půjčku prostřednictvím internetu během několika mála minut. On-line půjčky takto nabízejí banky, ale i nebankovní instituce. Snadný přístup k úvěrům prostřednictvím internetu v kombinaci s vysokými náklady na sjednání půjčky u neseriózních nebankovních institucí však mnohdy hraničí s predátorským úvěrováním.

 „Ideální řešení je hospodařit s penězi tak, aby si klient žádný spotřebitelský úvěr brát vůbec nemusel. A když musí, tak jedině v případě, že ho použije ke konsolidaci svých již existujících dluhů, kdy mu banky nastaví měsíční splátku tak, aby mu zbyly ještě nějaké peníze na běžný život,“ uzavírá Michal Koubek z online srovnávače cen Porovnej24.cz, jenž nabízí i srovnání nákladů na konsolidaci úvěrů.

Výběr článků

Načítám