Hlavní obsah

Zapomeňte na stud, pokud vám vaše dluhy přerostly přes hlavu

Komerční článek

Společnost specializující se na poskytování služeb v oblasti insolvence přišla v minulých dnech se senzačním odhalením – Češi se za své dluhy stydí tak moc, až nejsou ve více než polovině případů s to řešit problémy s jejich splácením. „To neukazuje na nic jiného, než že finanční problémy řeší pozdě,“ říká provozovatel Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Porovnej24

Článek

Jen zlomek Čechů řeší své finanční problémy okamžitě. Tři z deseti lidí odkládají řešení své finanční situace, protože doufají v její zlepšení. Více než polovinu dlužníků vede k odkládání finančních problémů stud. A tři pětiny populace považují život na dluh za normální. Alespoň to vyplývá z údajů společností specializujících se na poskytování služeb v oblasti insolvence.

„Zkušenosti z praxe ukazují, že tyto údaje nemusejí být vůbec daleko od pravdy. Problém přitom všem je, že Češi v momentech, kdy se dostanou do finančních problémů, často přestanou myslet úplně. A pokud mohou, místo toho, aby například požádali o půjčku rodinu, berou si další půjčku, která ale bývá v drtivě většině případů dražší než ta půjčka, kterou již mají,“ říká Laisek.

Podle něj si málokdo udělá detailní srovnání parametrů půjček na trhu a rozhodne se pro tu „nejvýhodnější“. Naopak většina lidí si až do poslední chvíle myslí, že své dluhy zvládne hradit sama a upíše se ke splácení třeba i čertu.

„Srovnat si nabídku nákladů na půjčku od bank nebo nebankovních institucí není nic složitého, na internetu je mnoho online srovnávačů aktuálních cen. A netýká se to přitom jenom půjček, ale i dalších finančních produktů od hypoték přes běžné účty až například povinné ručení,“ tvrdí Laisek, který provozuje jeden z nich.

I přesto, že devět z deseti lidí si myslí, že je snadné se kvůli půjčkám dostat do dluhové pasti, počet půjček v Česku stále stoupá. Problémem jsou zejména mladí lidé, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Navíc si půjčují na věci, které nejsou nezbytně nutné. Naopak lidé ve věku 50 až 69 let jsou obezřetnější, a pokud nemají peníze, až 70 procent z nich nákupu odolá.

„I tak ale v Česku dramaticky roste počet dlužníků, kteří to kvůli zadlužování dotáhli k více než jedné exekuci. Čtyři a více exekucí má 380 tisíc lidí,“ říká Laisek.

Podle něj tato skutečnost jenom podtrhuje zjištění, že určitá část Čechů stále neumí s půjčkami pracovat, nejsou obezřetní při řízení dluhu, neorientují se v nich. A to i navzdory tomu, že celkový počet občanů v exekuci klesá. Jinak by totiž nemohl strmě růst počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí.

Výběr článků

Načítám