Hlavní obsah

Povinné ručení: letos nás opět čeká zdražování

Komerční článek

Podle předběžných dat vzrostly ceny povinného ručení oproti minulému roku v průměru o 30 Kč na 2775 Kč. Důvodem jsou rostoucí náklady na odškodnění. Nejvíce nárůst cen pocítili mladí a často bourající. Podle serveru Porovnej24.cz bychom se zdražováním měli počítat i do budoucna, správným výběrem pojišťovny lze však výrazně ušetřit.

Koupil auto, to mu ukradli a teď nemá ani auto ani peníze

Článek

Tlak na cenu povinného ručení způsobuje především pětiprocentní růst počtu škod, o pět procent roste také úhrada oprav vozidel, zásadně (o 200 až 300 procent) stoupají náklady na škody na zdraví.

Nový občanský zákoník přinesl vyšší náklady a zrušil také tabulky, podle nichž pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Částky odškodného, které pojišťovny musí platit obětem nehod, tak podle pojišťoven vzrostly až o čtvrtinu. Vliv na vyšší náklady mají i povinné odvody do Fondu zábrany škod a placení výjezdů hasičského záchranného sboru. Fondu zábrany škod musí pojišťovny platit tři procenta z vybraného povinného ručení a platí i paušální poplatky hasičům 5600 Kč za hodinu zásahu.

TIP: Srovnejte ceny povinného ručení v online kalkulačce.

Ke zdražení pojistek došlo i díky zrušení příspěvku nepojištěných motoristů do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Zrušením sankce pro nepojištěné řidiče klesl příjem fondu, proto do něj musejí více přispívat pojišťovny, což se projevilo právě zvýšením pojistného. Pojišťovny nemohou nyní oslovovat nepojištěné majitele vozidel.

Průměrné pojistné u povinného ručení přitom kleslo díky konkurenčnímu boji pojišťoven od roku 2007 do roku 2013 zhruba o 30 procent. Teprve v roce 2013 se trend otočil a pojistné začalo zdražovat.

Zdražení potvrzují i čísla online srovnávače Porovnej24.cz. „V prosinci roku 2014 si naši zákazníci sjednali povinné ručení za průměrnou cenu 2 628 Kč. V prosinci roku 2015 průměrná cena vzrostla na 2 661 Kč, tedy o 33 Kč,“ potvrzuje čísla z trhu Zbyněk Laisek.

Zároveň předpokládá, že zdražování bude dále pokračovat. „Pojišťovny budou své zákazníky více segmentovat. Nejvíce si za povinné ručení připlatí rizikoví řidiči a to až o 10 %. Oproti tomu řidiči, kteří jezdí dlouhodobě bez nehod, se mohou dočkat mírného zlevnění v jednotkách procent. Průměrný růst cen povinného ručení v tomto roce odhadujeme na 4 %,“ dodává Laisek.

Jak vybrat nejvýhodnější pojištění a přijít k zajímavým bonusům? Jednoduše porovnejte nabídky v on-line kalkulačkách a vyberte si tu nejvýhodnější. Pokud budete chtít změnit pojišťovnu, je užitečné se poptat, jakou lze získat slevu v případě, že jezdíte bez nehod. Princip bonusů je takový, že za každý rok jízdy bez nehod získáte pětiprocentní slevu na pojistném. Jejich prostřednictvím lze v zásadě dojít k poloviční slevě.

Sjednat povinného ručení za online ceny vám pomůže například srovnávač povinného pojištění.

Výběr článků

Načítám