Hlavní obsah

Chcete si půjčit od lidí místo od banky? Připravte si kapesník. Může vás to dojmout k slzám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten klient mi nevolal, aby poděkoval za skvělý úrok (5,99 %). Volal, aby poděkoval za neuvěřitelný zážitek.

Zonky.cz

Článek

Kurz posvátné geometrie. 3D tiskárna. Prototyp robota. Největší televizní obrazovka na světě. Další várka bot na step pro e-shop, který mladí manželé provozují po práci. Když se začtete do příběhů lidí, kteří si místo od banky rozhodli půjčit od dalších lidí na Zonky.cz (www.zonky.cz), vypadá Česko jako barevná, optimistická země plná vynálezců, dobrodruhů a budoucích podnikatelů.

Zonky.cz jsme založili, protože chceme změnit způsob půjčování v Česku. Změnit znamená zlevnit, zlidštit, zprůhlednit. Propojujeme lidi, kteří peníze mají, s těmi, co si je potřebují půjčit. Má to řadu výhod – ta první, zcela praktická je, že je to levnější než půjčit si u banky.

Pro řadu lidí je ta úspora skoro neuvěřitelná. Takže není divu, že i když nás to na začátku vůbec nenapadlo, spousta lidí k nám chodí proto, aby si k lidem převedli dražší úvěry, kreditky, kontokorenty a jiné „hříchy z mládí“.

Jenže jenom o peníze nejde. Zonky totiž – a zase to objevili spíš uživatelé než my – do celého jinak nepříjemného a pro mnohé stresujícího procesu půjčování si peněz přináší ještě jednu nečekanou příjemnost.

Došlo mi to po telefonátu od jednoho z členů Zonky, který si přes Zonky půjčil asi 150 tisíc. Nevolal, aby nám poděkoval za skvělý úrok (5,99 %). Volal, aby poděkoval za zážitek. Když si totiž půjčujete přes Zonky, máte možnost v přímém přenosu sledovat, jak se lidé na vaši půjčku skládají. Je to nečekaně silný moment. Jemu lidé na Zonky půjčili 150 tisíc během deseti minut a jeho to dojalo k slzám.

V tu chvíli totiž už nejde jen o peníze, jde o vyjádření důvěry. Důvěry ve vaše sny, vaše přání nebo schopnost zvládnout problémy, které půjčkou řešíte. Důvěry ve vaši schopnost splácet. Ti lidé investují svoje vlastní peníze a to je něco docela jiného, než když bankovní úředník přesouvá vaším směrem peníze, kterému nepatří a nemá k nim žádný vztah. Pro řadu z nich je to velká věc.

Lidé, kteří vám půjčují, neznají vaše jméno, vaši podobu ani jiné osobní údaje, rozhodují se tedy na základě příběhu, který sami – nebo s naší pomocí – sepíšete. A tak najednou už nejde o nějakou půjčku, ale o vás a váš příběh. A to je v tomhle jinak odosobněném a zautomatizovaném půjčkovém byznyse docela velká změna.

www.zonky.cz

PS: Chcete-li vědět, jak Zonky funguje, čtěte víc na www.zonky.cz. Nebo nás rovnou přijďte navštívit do naší kanceláře na pražském Smíchově.

Výběr článků

Načítám