Hlavní obsah

Koupil auto, to mu ukradli a teď nemá ani auto ani peníze

Novinky, Porovnej24.cz

Josef K. dlouhé roky šetřil na Škodu Octavii, kterou si nakonec koupil v jednom ze středočeských autobazarů. Při sjednávání povinného ručení šetřil a nepojistil se proti riziku krádeže. Jeho Octavii mu zloději pak ukradli za pár dnů po koupi.

Koupil auto, to mu ukradli a teď nemá ani auto ani peníze

Článek

Podle Zbyňka Laiska z online srovnávače cen Porovnej24.cz je potřeba při každé větší investici do něčeho automaticky počítat i s možností, že o onu věc člověk přijde. A zároveň si také představit, jak bude nastalou situaci řešit. To v případě pana Josefa K. značí třeba to, za co si koupí nové auto, když to, na které si dlouhé roky šetřil, mu bylo odcizeno.

 „Každý, kdo si kupuje nové auto, ať už je to ojetý nebo nový vůz, by si měl do celkové částky, kterou chce dát do auta i rovnou započítat výši povinného ručení pro daný typ auta a porovnat si, o kolik by zaplatil více, když by si auto také nechal pojistit proti krádeži. To, že se v Česku auta kradou, nebo se z nich alespoň ukradnou nějaké součástky a díly, není žádným tajemstvím,“ říká Laisek.

Ceny pojistky

Pojistit se proti krádeži auta lze již prostřednictvím povinného ručení. Pojišťovny přitom nabízejí běžně u povinného ručení i další služby navíc. Nejenom pojištění skel, ale třeba i krytí rizika srážky se zvěří nebo odcizení zavazadel z vozidla aj. Ceny povinného ručení na trhu jsou přitom, jak vyplývá z dat online srovnávače cen Porovnej24.cz, značně rozdílné. Povinné ručení se dá pořídit za necelé dva tisíce korun, stejně jako za šest tisíc korun.

„Ne vždy to nejlevnější, znamená nejlepší. K povinnému ručení klientům doporučujeme, aby minimálně zvážili připojištění proti krádeži. Je samozřejmě nutné se u pojišťovny přesně informovat o tom, kolik v případě, že mi auto ukradnou, za to své auto dostanu. Člověk asi nedostane úplně to samé, co do auta dal, ale alespoň něco je v těchto případech rozhodně lepší než vůbec nic,“ vysvětluje Laisek.

Pojištění proti odcizení

Josefovi K. ukradli Škodu Octavii z roku 2013 s dieselovým motorem o objemu 1 598 ccm a výkonu 77 kW. V autobazaru za ní zaplatil necelých 400 tisíc korun.

„Když jsem si vybíral povinné ručení, tak jsem se koukal hlavně na cenu, že bych o auto přišel mě ani ve snu nenapadlo, teď si to vyčítám, protože z postupu policie jsem vyrozuměl, že to, že mi ukradli auto, je věc běžná a hlavní je sepsat protokol,“ říká Josef K.

Za povinné ručení dle svých slov zaplatil tu nejnižší cenu, kterou našel na internetu. Stálo ho 1 902 korun. Přitom, jak vyplývá z dat online srovnávače cen Porovnej24.cz, mu stačilo, aby si připlatil o 1 500 korun navíc a dnes si mohl jít koupit auto nové. Povinné ručení s pojistkou proti odcizení vozidla by jej totiž vyšlo „jen“ na 3 402 korun a nikoli na mínus 400 tisíc, které do své Octavie dal.

Rada na závěr. Chcete-li se orientovat v cenách, které jsou aktuálně u povinného ručení, ale i dalších finančních produktů, včetně třeba i plateb za energie či stavební materiály, použijte online srovnávač www.Porovnej24.cz. Po zadání údajů vám okamžitě naběhne základní srovnání cen a v případě vašeho zájmu i návrh smlouvy.

Najděte nejlevnější povinné ručení online během pár minut.

Výběr článků

Načítám