Hlavní obsah

Úvěry: řádné splácení se vyplácí, stále více bank odměňuje klienty odpuštěním splátek

Novinky, Porovnej24.cz

Ve snaze přilákat ještě více klientů stále více bank odměňuje řádné splácení úvěru odpuštěním několika splátek. K tomuto trendu se přidali i velcí hráči jako Česká spořitelna nebo Komerční banka. Na to, jakým způsobem jednotlivé banky své klienty odměňují, se podívali odborníci z online srovnávače Porovnej24.cz.

Zvažujete půjčku? Trh čeká velká změna.

Článek

Podepsáním úvěrové smlouvy souhlasíte se všemi podmínkami banky, která vám úvěr poskytuje. Tou nejzásadnější je bezproblémové splácení. Pokud patříte zároveň mezi klienty s dobrou platební morálkou, banka vás může "odměnit" i výhodnější úrokovou sazbou, nebo odpuštěním několika splátek.

„Řádné splácení umíme náležitě ocenit“, říká ve svém sloganu Česká spořitelna. U půjčky vám odpustí až 10 splátek a u sloučení půjček dokonce až 12 splátek. Navíc nyní poskytují zvýhodněnou sazbu úroku 6,9 %.

Modelový příklad: Řádným splácením klient ušetří 20 200 Kč

Klient si vezme půjčku ve výši 110 000 Kč se splatností 84 měsíců a úrokovou sazbou 13,13 % ročně a měsíční splátku má 2 020 Kč. Jednorázový poplatek za přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr činí 1 100 Kč, měsíční poplatek za správu úvěru 0 Kč, RPSN je 14,55 % a celková částka splatná spotřebitelem je 170 767 Kč. Díky řádnému splácení bude u tohoto úvěru počet odpuštěných splátek 10, doba splácení 74 měsíců, úroková sazba 10,26 % ročně, RPSN 11,32 % a celková částka splatná spotřebitelem bude 150 567 Kč. Výše měsíční splátky se nemění.

Nově odměňuje své zákazníky za řádné splácení půjčky i další velký hráč - Komerční banka. Pro smlouvu o Osobním úvěru, kterou si u této banky uzavřete v období od 1. 1. 2016 do 31. 3. 2016 na dobu trvání alespoň 72 měsíců, platí, že vám vrátí první a poslední anuitní splátku. První anuitní splátku vám vrátí, pokud ji uhradíte včas.

Žádným nováčkem na poli odměňování svých zákazníků není Air Bank, která tento bonus poskytuje již od listopadu roku 2012. Při sjednávání půjčky nejdříve každému žadateli stanoví jeho základní úrokovou sazbu i výši jeho měsíční splátky. Pokud nebude klient na splátkách dlužit více než sto korun déle než pět dnů, odpustí mu banka několik posledních splátek. Kolik, to záleží na výši a délce půjčky a také na výši stanovené základní sazby. Svou celkově zaplacenou částkou se tak dostane na úrokovou sazbu 8,9 procenta a RPSN 9,28 procenta.

Také společnost Home Credit spolehlivým klientům poskytuje bonus. Při řádném splácení slibuje úrokovou sazbu vždy nižší, než je bankovní průměr, vyhlášený ČNB.

Obezřetnost se vyplácí. Stejně tak jako u dalších finančních produktů, i zde je třeba pohlídat si další parametry smlouvy a nenechat se zlákat na první dobrou. I to radí úvěrový specialista Zbyněk Laisek z portálu Porovnej24.cz: „Při porovnávání nabídek neberte v úvahu jen počet odpuštěných splátek, ale i jejich výši včetně dalších nákladů. Zároveň si důkladně přečtěte definici řádného splácení ve smlouvě o úvěru, aby vám byl bonus následně proplacen.“

Najděte tu nejvýhodnější půjčku rychlým spočítáním online.

Výběr článků

Načítám