Hlavní obsah

Z Ameriky přichází nová móda: půjčky mezi lidmi. Je to levnější a příjemnější

Komerční článek

Páté nejdražší v Evropě je půjčování peněz v Česku. Startup, který se inspiroval v Americe, se to snaží změnit.

Z Ameriky přichází nová móda: půjčky mezi lidmi.

Článek

Jmenujeme se Zonky (www.zonky.cz). A ještě podivnější než naše jméno se může zdát náš cíl: změnit to, jak funguje půjčování peněz v Česku.

České půjčování peněz je páté nejdražší v Evropě. Když si půjčíte peníze v sousedním Německu, vyjde vás to dvakrát levněji než u nás. Ročně tak Češi zaplatí na úrocích zbytečně miliardy korun navíc.

S tím přece musí jít něco dělat, řekli jsme si. (O tom, kdo jsme a jak přesně fungujeme, se můžete víc dočíst na stránce www.zonky.cz.)

Služba funguje v desítkách zemí

Řešení je překvapivě jednoduché a už úspěšně funguje v desítkách zemí, kde se lidem zdálo, že jsou banky příliš drahé. Lidi prostě banky vynechali a začali si za pomoci moderních technologií půjčovat peníze sami mezi sebou.

Jak to funguje?

Odborně se tomu říká P2P půjčky neboli peer-to-peer půjčování (přítel příteli). Na jedné straně jsou lidi, kteří peníze potřebují a chtějí si půjčit. Třeba na nákup nového auta. Na to, aby při práci zkusili rozjet malé podnikání, nebo tehdy, když hledají cestu, jak si zlevnit existující půjčky.

Na straně druhé jsou lidi, kterým po výplatě zbývají peníze navíc. Nepředstavujte si nějaké zbohatlíky a vydřiduchy. Představte si sami sebe. Jde totiž o normální lidi, kteří takhle hledají způsob, jak zhodnotit peníze. Jinak by jim ležely na spořicích účtech, kde je dnes úročení pod jedno procento.

Nejnižší úrok je 5,99

Tyhle dvě strany propojuje Zonky, který k tomu používá moderní technologie. A když píšu „propojuje“, myslím jenom virtuálně – ve skutečnosti se ti lidé nikdy nepotkají ani nepoznají. Neznají navzájem ani svá jména, ve službě vystupují pouze pod přezdívkou.

Zonky na jedné straně sbírá zájemce o půjčku, kteří projdou velmi podobným procesem, jaký znají z banky. Jen úrok, který dostanou nabídnutý, je nižší – v bankách se dnes průměrný úrok pohybuje kolem 12,5 %, v Zonky je to v průměru o čtyři procenta méně. Ale jsou i lidé, kteří přes Zonky dostanou klidně o polovinu nižší úrok, než jim nabídla banka. Na druhé straně se do Zonky hlásí lidé, kteří mají zájem své peníze někomu jinému půjčit.

Zonky se taky stará o to, aby všechno proběhlo právně v pořádku. To znamená přesně podle toho, jak to předepisuje zákon o spotřebitelském úvěru, a také podle pravidel České národní banky (ČNB). Abychom tuto službu mohli provozovat, musíme být totiž u ČNB registrováni a hlídá nás také Česká obchodní inspekce (ČOI).

A naše výsledky? Zonky funguje už šest měsíců. Za tu dobu si přes nás lidi od lidí půjčili 25 milionů korun. Polovina z nich si přes Zonky zlevňuje půjčky, které si původně vzali u bank nebo nebankovních institucí. A někdy se nestačí divit, kolik se tak dá ušetřit: úroky na Zonky totiž začínají už na 5,99 %.

První otázka, na kterou se lidi ptají, bývá nejčastěji: „A co se bude dít, když nebudu moct splácet? Nepřijdou na mě nějaké gorily?“ Nepřijdou. Jsme služba, kde lidi půjčují lidem, a zakládáme si na tom, že se jako lidi chováme celou dobu. V dobrém i ve zlém, vždycky jsme se svými zákazníky a vždycky se snažíme najít řešení.

Chcete o nás a o tom, co děláme, vědět víc?

1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz.

1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz. 2. Napište mi na lucie.tvaruzkova@zonky.cz.

1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz. 2. Napište mi na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. 3. Zavolejte nám na 800 449 999.

4. Stavte se v naší pražské pobočce na adrese Zonky, Štefánikova 43a, budova D, Praha 5. Jsme tu každý pracovní den od 8 do 18.

Výběr článků

Načítám