Hlavní obsah

Čtyři tipy, jak zatočit s vánočními dluhy

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vám Vánoce zase pěkně provětraly peněženku? A zašlo to až tak daleko, že jste museli požádat o půjčku a teď se bojíte, zda své dluhy splatíte? Snažte se dodržet následující rady finančních odborníků z portálu Porovnej24.cz a vánoční dluhy vás nezválcují.

4 tipy, jak zatočit s vánočními dluhy

Článek

1.     Konsolidujte, refinancujte

Pokud po Vánocích splácíte půjčku nebo více půjček, konsolidujte je. Sloučením půjček do jedné, tzv. konsolidací, získáte přehled nad svými závazky a snížíte celkové výdaje. Dlužit budete pouze jednomu věřiteli a tím pádem zamezíte výdajům za vedení dalších úvěrů a účtů.

Jestliže vás trápí jen jedna nevýhodná spotřebitelská půjčka, můžete ji převést k jiné bance (tzv. refinancovat) a získat nové výhodnější podmínky.

2.    Při platbě kreditkou zaplaťte dluhy v bezúročném období

Dárky a veškeré další nákupy jste platili pomocí kreditní karty? Za pár dní vám skončí bezúročné období. S blížícím se datem splatnosti máte několik možností, jak se s dluhem vypořádat. Pokud máte na zaplacení úvěru, splaťte řádně celý dluh ještě v době, kdy vám bezúročné období běží. Abyste byli do budoucna jištěni proti jeho překročení, nastavte si inkaso z běžného účtu.

V případě, že nemáte k dispozici potřebnou částku, pokuste se zaplatit alespoň část dlužné sumy. V následujícím období splatíte zbytek. Vysokých úroků se sice nezbavíte, alespoň se vám ale nezúročí celá výše dluhu.

3.    Snažte se aktivně navýšit svůj příjem

Najděte si třeba brigádu a vydělané peníze posílejte na splácení půjčky. Zároveň si zjistěte, na jaké sociální dávky máte nárok, případně zda nemůžete čerpat zdroje z různých pojištění (pokud se vám stala škoda).

4.    Najděte úspory i jinde

Udělali jste vše pro to, abyste svůj dluh snížili, ale přesto máte obavy, zda budete zvládat umořovat dluh v pravidelných splátkách? Uspořádejte si rodinné finance a začněte na splátky šetřit.

Projděte si smlouvy o dodávce plynu a elektřiny, smlouvu s mobilním operátorem, pojistné smlouvy. Není to nic těžkého a zabere to pár minut. Třeba na internetovém srovnávači finančních produktů Porovnej24.cz jednoduše zjistíte, zda jiný dodavatel nenabízí stejné služby za výhodnější cenu. Pokud tomu tak je, změňte dodavatele.

Jste-li na konci fixace hypotéky, ověřte si, zda ji nemůžete výhodněji refinancovat. Nižší pravidelné výdaje vám umožní dluh bez potíží splácet a ještě si budete moci vytvořit rezervu pro horší časy.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku porovnáním nabídek online.

Výběr článků

Načítám