Hlavní obsah

4 tipy, jak vybrat nejvýhodnější půjčku před Vánoci

Novinky, Porovnej24.cz

Vánoční svátky se kvapem blíží a s nimi i nutné výdaje na nákup dárků. Ty se mnohdy neobejdou bez nutnosti půjčky. Jak si letos vybrat tu nejvýhodnější a nenechat se Vánoci finančně zruinovat? Inspirujte se tipy finančních poradců portálu Porovnej24 a letošní Vánoce si užijete bez nervů.

4 tipy, jak vybrat nejvýhodnější půjčku před Vánoci

Článek

1.      Využijte předvánoční akce bank a úvěrových společností

Mnoho bankovních institucí před Vánoci připravuje výhodnější úvěrové nabídky. Tak například akční nabídku půjčky připravila do konce roku pro své klienty i Česká spořitelna, která promine až 12 měsíčních splátek. Podmínkou je, aby klienti řádně spláceli.

I nebankovní společnosti Cetelem a Home Credit nezůstávají s akčními nabídkami pozadu. Zákazníkům, kteří koupí nějaké zboží prostřednictvím splátkového prodeje přímo na prodejnách, poskytují tzv. úvěry bez navýšení, tedy úvěry s nulovým úrokem. Tuto akci lze využít v prodejnách IKEA, Alza.cz, Mall.cz a o víkendech v Elektro Expert.

2.      Nabídky nejprve srovnejte na internetu

Nejsnadnější cestou, jak vybrat nejvýhodnější půjčku je srovnat nabídky v online kalkulačce. Nabídky od většiny poskytovatelů na trhu srovnává například online porovnávač Porovnej24.cz. Zde stačí pouze zadat částku, kterou chcete půjčit a jak dlouho ji chcete splácet. Během pár minut zjistíte, jaký poskytovatel vám zrovna teď nabízí půjčku s nejnižším úrokem. Následně můžete půjčku sjednat online.

Výhodnost lze demonstrovat na příkladu. Pokud si rodina chce půjčit 20 000 Kč se splatností 24 měsíců, u nejdražší nabídky bude měsíčně splácet 1 656 Kč a celkově zaplatí 39 744 Kč. Oproti tomu u nejvýhodnější nabídky bude jejich měsíční splátka činit 898 Kč a celkově zaplatí 21 552 Kč. Pečlivým výběrem poskytovatele lze v tomto příkladu ušetřit 18 192 Kč! Rozdíl v měsíční splátce je 758 Kč.

3.     Při výběru nesledujte pouze procento úroku, ale i další parametry půjčky

S finanční gramotností Čechů to není žádná sláva. Není proto divu, že když už se lidé o podmínky dané služby zajímají a snaží se produkty porovnat, sledují často špatné parametry. Typickou chybou je sledování pouze úrokové sazby. V tomto údaji však nejsou zahrnuty poplatky, a tedy celkové náklady operace. Mnohem důležitější je sledovat místo úroku roční procentní sazbu nákladů (RPSN).

4.      Více smluv slučte do jedné nebo zkuste půjčku refinancovat

Když už si půjčku poctivě vyberete, může se vám stát, že za pár měsíců už nebudete přesně vědět, kolik vlastně měsíčně platíte, kolik už jste splatili ani kolik ještě dlužíte. Tato zkušenost ostatně vyplývá z průzkumů agentury STEM/MARK. Budete prostě rádi, že záležitostí se už nemusí zabývat. Užitečné je však nezapomenout na to, že i finanční trh se vyvíjí. Vždy proto pamatujte na možnost refinancování, tedy možnost přejít se závazkem někam jinam, kde dostanete výhodnější podmínky, případně na sloučení několika smluv do jedné, jste-li v takové situaci. Z konkurence na trhu je třeba vytěžit co nejvíce.

Výběr článků

Načítám