Hlavní obsah

Kavkazské jedle: ta pravá vůně Vánoc

Komerční článekMountfield a.s.

Také jste jako školou povinní psali slohové práce na téma: „Já, vánoční strom“ či „Monolog vánočního stromu“? Asi každý z nás se s něčím podobným potýkal. To bylo v době, kdy nám šlo především o to, co se pod stromkem skrývá, kdežto dneska nás spíš zajímá samotný strom. Aby byl co nejhezčí. Aby dlouho vydržel. A taky aby nestál zbytečně moc peněz.

Vánoce, to je především radost a očekávání v očích dětí.

Článek

Výběr vánočního stromku není vůbec tak snadnou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Každý přeci chce krásný a košatý exemplář, s kmenem jako pravítko a větvovím připomínajícím neprostupnou džungli. Jen málokdo přijde k prodejci a poručí si: „Jedno holé, křivé koště, prosím…“

Kavkazská jedle – vzor krásy pro každý vánoční strom.

Většina z nás navíc vánoční strom kupuje na poslední chvíli, ve spěchu po práci, ve tmě jen velmi přibližně odhaduje zbarvení a tvar stromu a doma na světle se potom diví, cože to vlastně přinesl za smutnou hříčku přírody...

Umělý, nebo živý?

Smrk, borovice, jedle, … plast – to jsou nejčastější varianty vánočních stromků v Česku. Výběr z prvních tří možností závisí především na osobních sympatiích, ale i aktuálních okolnostech nebo možnostech. Někomu se nejvíce líbí smrk, jiný kupuje borovici, protože dlouho neopadává, další tvrdí, že jedině jedle je tím pravým vánočním stromem, který v sobě snoubí krásu i dlouhotrvající čerstvost.

Ti, co kupují umělé stromky, argumentují: „Neničíme lesy, chováme se ekologicky“. Ale to není tak úplně pravda. Ze zprávy organizace Éconso vyplývá, že umělý strom získává svůj ekologický význam pouze v případě, že by ho jeho majitel využíval dlouho – 20 a více let. Většina lidí ale umělé stromky mění v mnohem kratším čase, což zatěžuje životní prostředí daleko více než tradiční těžba.

Kavkazská jedle – vzor krásy pro každý vánoční strom.

Umělé stromy se vyrábí z plastu, hliníku a dalších neekologických materiálů, putují k nám do Evropy z Číny, přičemž za sebou zanechávají velké emisní stopy. Nemalým problémem je také likvidace umělých stromků, která k životnímu prostředí není zrovna šetrná.

Oproti tomu živé stromy se nedováží z takové dálky. K jejich přepravě se tedy nepoužívají lodě, které v kontextu nákladní přepravy zatěžují životní prostředí nejvíce. Těžba vánočních stromů je navíc přísně regulovaná a nesmí probíhat jinde než na plantážích k tomu určených a neustále obnovovaných. Stromy jsou tedy za tímto účelem pěstovány.

Kavkazská jedle – ta pravá vůně Vánoc

Jedle kavkazská – Abies nordmanniana – je známá pro svou krásu, houževnatost, pravidelný tvar a bohatou korunu. Má charakteristickou, sytě zelenou barvu a jehličí dlouhé přibližně 3 cm. V oblasti vánočních stromů je to pojem. Něco jako mercedes mezi auty.

„Loni jsme začali kavkazské jedle prodávat poprvé. Chtěli jsme svým zákazníkům nabídnout možnost pořídit tyto jedinečné stromy za nejnižší možnou cenu. Jenže obrovský zájem nás úplně zaskočil – desetitisíce stromů byly během několika dní pryč,“ komentuje loňskou situaci Lukáš Smrčenský z Mountfieldu.

Kavkazská jedle – vzor krásy pro každý vánoční strom.

Kavkazské jedle lze v Mountfieldu pořídit i letos, a to ve dvou kvalitách – Standard a Premium, přičemž obě jsou výběrové. To znamená, že každý strom prošel kontrolou odborných inspektorů, přičemž kusy, které neodpovídaly jejich přísným nárokům na kvalitu, byly vyřazeny. Stromy pocházejí z dánských plantáží, což už samo o sobě garantuje nejvyšší pěstitelskou a estetickou hodnotu. Jedle o výšce 1,5 až 2 m přijde kupujícího na 469 Kč. Vybírat lze mezi stromy o velikostech 1 až 2,5 m. Ceny startují na 349 Kč, což znamená jedli o výšce 1 až 1,25 m včetně dřevěného stojanu.

Kavkazská jedle – vzor krásy pro každý vánoční strom.

„Jedle navážíme do našich prodejen kontinuálně, takže můžeme garantovat absolutní čerstvost. Na našich prodejních plochách, které jsou dobře přehledné a osvětlené, dokážeme nabídnout také ořez kmenu a zabalení stromu do sítě,“ konstatuje Smrčenský.

Výběr článků

Načítám