Hlavní obsah

Že bydlíte v nájmu? A nebo snad pracujete na živnostenský list?! A jste vy vlastně slušný člověk?

Když se podíváte do útrob bankovních strojů, které počítají cenu vaší půjčky, překvapí vás, za co všechno banky “trestají” vyšším úrokem.

Že bydlíte v nájmu? A nebo snad pracujete na živnostenský list?!

Článek

V hlavách bankéře je ideální klient jasný: má rodinu, hypotéku, dlouho pracuje v jedné firmě a dlouho bydlí na jedné adrese. Zkrátka má kolem spousta kotev, které ho drží u břehu a omezují riziko, že dá zničenohic v práci výpověď a odjede stopem do Austrálie rozjet vysněnou kariéru barového zpěváka.

Každá odchylka od tohoto prototypu “slušného člověka” je bankovními stroji, které určují úrokovou sazbu, vyhodnocena jako riziko a většinou “oceněna” v úrokové sazbě. Stačí po letech opustit úspěšnou korporátní kariéru, začít podnikat a bere se to skoro, jako kdybyste si koupil letenku do Sydney a na youtube zveřejnil první klip, kde zpíváte vleže na baru oblečený v dámských šatech. Jeden z důvodů, proč jsme založili Zonky - startup, který se snaží změnit systém půjčování peněz v Česku - je, že nám tenhle krátkozraký pohled na život docela obyčejně vadí.

Bankovní stroje zkrátka ještě nepřišly na to, že způsob života se v posledních letech hodně změnil. Že pro řadu lidí už není vysněnou kariérou dělat třicet let stejnou nudnou práci v oddělení, o kterém zbytek firmy už ani neví, že existuje. Že lidé podnikají, cestují, studují v zahraničí, chtějí bydlet na různých místech a zkoušet různé práce.

Tahle bankovní krátkozrakost je příležitost pro firmy, jako je ta naše. Takové, které používají moderní technologie a stroje k tomu, aby se na člověka mohly dívat lidsky. Chodí k nám studenti, kteří byli přijati na nejlepší univerzity na světě, a když si šli na studium půjčit do banky, banky je odmítly jako příliš rizikové. Chodí k nám matky na mateřské, které v době “před dětmi” řídily velké týmy lidí, ale když si po mateřské chtějí půjčit na rozjezd podnikání, bankéři se ptají: “A jste si jistá, že to zvládnete?”

Když si chcete půjčit přes Zonky, musíte nám napřed říct podobně statistickou nudu jako v bance. Ale pak se vás zeptáme: A v čem jste dobří? Co umíte? Na co jste pyšní? Co se vám naposledy podařilo v práci? Věříme totiž, že to o vaší schopnosti dostát svým závazkům řekne víc, než to kolik let bydlíte na Žižkově. A věříme, že pokud jste byl léta úspěšný v práci v korporaci, bude se vám dobře dařit ve všem, pro co se rozhodnete, třeba jako barovému zpěvákovi v Austrálii. Pošlete nám odkaz na svůj první klip!

Když už si půjčujete, půjčtuje si dobře. S námi i bez nás. Přečtěte si o nás víc na www.zonky.cz. Přijďte na kafe do naši přeplněné kanceláře na pražském Smíchově. A nebo nám napište na zebrymenisvet@zonky.cz.

Výběr článků

Načítám