Hlavní obsah

Měníme svět půjčování peněz. Smutné příběhy, se kterými se každodenně setkáváme, nám berou dech

Komerční článek

Chtěli jsme změnit svět půjčování peněz. Ale o tom, kolik lidí se v něm topí, jsme neměli žádnou představu. Vůbec jsme to neodhadli.

Měníme svět půjčování peněz.

Článek

Jmenujeme se Zonky. Jsme potrhlá parta s pražského Smíchova. Ve znaku máme hlavu zebry a ve vlastních hlavách  - pro mnohé bláhový - cíl: změnit způsob, jakým funguje půjčování peněz v Česku. Jsme startup, kde si půjčují lidé navzájem bez pomoci bank a jiných finančních institucí.

Pak jsme Zonkyho spustili. A kromě pozitivních příběhů, kdy si lidé chtějí půjčovat na nové auto, protože čekají rodinu nebo na 3D tiskárnu, aby se naučili něco nového, nám začaly chodit i ty smutné. Plné exekucí, osobních bankrotů, doživotně zadlužených rodin. Žen, které po rozvodu zůstaly bez příjmu a zamotaly se do nekonečného kolotoče půjček. Mužů, které do dluhové spirály poslala jejich vášen pro online sázky.

Půjčujeme peníze konkrétních lidí, takže s nimi musíme zacházet opatrně. Řadu zájemců o půjčku musíme bohužel odmítat, protože je u nich riziko, že ji nikdy nedokážou splatit. Na druhou stranu nemůžete tvrdit, že chcete změnit systém půjčování a pak ty, kterým uškodil nejvíc, posílat do náruče lichvářům a podvodníkům. To bychom nebyli zebry, ale pokrytci. A tak si lámeme hlavu, jak na to. A když jen trochu můžeme, snažíme se pomoct.

Všechny ty příběhy něco spojuje. Jedno špatné rozhodnutí na začátku, kdy si lidé v tísni a zmatku vzali špatnou půjčku, a ta je stáhla do dalších. A tak říkáme: když si půjčujete, půjčujte si dobře. A nemusí to být zrovna přes Zonkyho. I když bychom byli samozřejmě rádi. Ale ať už je to kdekoliv, vyvarujte se následujích pastí:

Rada 1: Vždycky si nechte spočítat, kolik celkově přeplatíte. Padesát tisíc korun za pět set korun měsíčně. Na kolika reklamách jste to už viděli? Jako prodejní tahák to funguje skvěle, protože to lidem přijde levné. Pět set korun dají dohromady vždycky. Jenže ono to  nic neříká o tom, jak drahá půjčka je. Záleží na tom, jak dlouho těch pět set korun měsíčně budete platit. Abyste za svých 50 tisíc korun nakonec nezaplatili 80 tisíc. Bývá to nečekaně běžné.

Rada 2: To, že má mikropůjčka v názvu mikro, neznamená, že je levná!  Ale spousta lidí si to kdoví proč myslí. Hlavní zádrhel řady mikropůjček je v tom, že se stačí jen o jediný den zpozdit, a sankce a pokuty najednou vyskočí třeba na polovinu původně půjčené částky. Člověk na to nemá, a tak si rychle vezme jinou mikropůjčku, aby vyřešil tu první. My pak na Zonky vídáme případy, kdy člověk po výplatě udělá jeden větší nákup, a pak celý zbytek měsíce bojuje se splácením mikropůjček, kdy jednu vytlouká druhou.

Rada 3: Nezvládáte splácet, co jste původně bance slíbili? Dá se o tom jednat.  Někdy jsme všichni o své finanční situaci přehnaně optimističtí. Slíbíme splátku, kterou jsme schopni splatit je za předpokladu, že ten měsíc žádné dítě neonemocní, auto se nerozbije a hory letos vynecháme. Jenže děti bývají nemocné, auta se rozbíjí a na hory se jezdí. Lidé pak nezvládají splácet, ve zmatku si nevýhodně půjčují, aby měli na splátku a za chvíli jsou v tom až po ušit. Jestli se vám tohle děje, nejlepší je do banky jít a vyjednat si dlouhodobé snížení splátky. Banka je pragmatická a bude ra dši, když ji budete splácet míň a déle (vydělá na tom koneckonců víc), než když se zlomíte pod náporem svých dluhů a neuvidí od vás už ani korunu.

Když už si půjčujete, půjčtuje si dobře. S námi i bez nás. Přečtěte si o nás víc na www.zonky.cz. Přijďte na kafe do naši přeplněné kanceláře na pražském Smíchově. A nebo nám napište na zebrymenisvet@zonky.cz.

Výběr článků

Načítám