Hlavní obsah

Co všechno dnes umí moderní slovníky? Budete překvapeni!

Novinky, Lingea.cz

O tom, že překladače výuce jazyků příliš nepomohou, už bylo napsáno mnoho. Ale co elektronické slovníky? Mají kromě překladu hledaného slova co nabídnout? Ty kvalitní rozhodně ano. Připravili jsme pro vás několik tipů!

Moderní slovníky Lingea Lexicon 5

Článek

Ať už pracujete s on-line, či off-line slovníkem, zásadním kritériem efektivního učení jsou kvalitně zpracovaná hesla. Zcela jistě nestačí jen materiály, v nichž najdete jen seznam dvojic typu slovíčko – překlad. Zde sice správný překlad občas trefíte, ale rozhodně se dál nic nedozvíte. Pro výuku jazyka je zásadní pochopení významu slova a jeho kontextové užití. Proto potřebujete kvalitní slovník.

Učte se se slovíčkem celé věty

Nové slovíčko si mnohem lépe zapamatujete, pokud se je učíte v kontextu celé věty. V dobrém slovníku najdete řadu praktických příkladů a typických slovních spojení. Díky fulltextu máte k dispozici desítky dalších vět z obsahu celého slovníku. Určitě narazíte na nějakou zajímavou frázi, která vám utkví v paměti.

Velký anglický slovník Lingea Lexicon 5

Rozšiřujte si slovní zásobu pomocí synonym a odvozených slov

Dobrý slovník zobrazuje ke každému heslu řadu dalších informací, mimo jiné také synonyma, antonyma a odvozená slova. Je to osvědčený výukový prostředek, díky kterému si zapamatujete řadu nových výrazů a jejich použití ve větách. Váš projev tak bude mnohem přirozenější a zároveň květnatější.

Vnímejte stylové roviny a regionální varianty 

Všímejte si slangových výrazů. Brzy lépe porozumíte hovorovému jazyku a současně se vyhnete nepříjemným situacím v oficiální komunikaci. I zdánlivě nevinná slova mohou mít v určitém kontextu velmi jadrný význam.

Velký anglický slovník Lingea Lexicon 5

Budujte si tematickou slovní zásobu a pilujte výslovnost 

Využívejte výhod vestavěných tematických okruhů z různých oblastí nebo si sestavujte vlastní lekce. V režimu učení a zkoušení slovíček současně poslouchejte i jejich výslovnost. Posílíte tím svoje konverzační schopnosti i myšlení v cizím jazyce.

Opakujte si gramatiku 

U ohebných hesel využívejte tabulky skloňování, stupňování nebo časování zobrazeného hesla. Je to neocenitelná pomůcka zvláště u jazyků s bohatou flexí, jako je např. němčina. Už vás nepřekvapí žádný pád ani tvar slova.

Velký anglický slovník Lingea Lexicon 5

Čtěte, surfujte, diskutujte

Nic se nevyrovná kontaktu s přirozeným jazykem. Při čtení webových stránek nebo dokumentů na počítači je neocenitelná funkce mouse-over. Stačí najet myší na neznámé slovo a okamžitě se zobrazí jeho překlad.

Vyzkoušejte naše tipy se slovníkem Lingea Lexicon 5 a stáhněte si 30denní plně funkční verzi.

Výběr článků

Načítám