Hlavní obsah

Kam za exotikou, když je u nás zima?

Novinky, EXIM tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní exotická dovolená je lákavá pro čím dál více Čechů. Mezi nejžádanější zájezdy jednoznačně patří Dominikánská republika a roste i zájem také o Senegal či Zanzibar.

Exotika

Článek

Dominikánská republika

Puerto Plata, Samaná nebo Punta Cana, to jsou již pro řadu tuzemských turistů známá místa v Dominikánské republice. Historická La Hispaniola, milí a pohostinní obyvatelé, dlouhé panenské pláže s jemným pískem, nádherné hory s tropickou vegetací, moře jedinečných barev, fascinující západy slunce či skvělá kuchyně, která nezklame žádného gurmána. Ostrov, ležící v těsné blízkosti obratníku Raka, má velice příjemné klima a množství historických památek z dob Kryštofa Kolumba.

Dominikánská republika je proslavena mnoha gastronomickými zařízeními, která jsou vedena zkušenými šéfkuchaři, jejichž výtvory uspokojí i toho nejnáročnějšího gurmána. Typická dominikánská kuchyně je velmi bohatá a různorodá. Nejznámějším pokrmem je zřejmě „La bandera”, obsahující bílou rýži, fazole, maso, zeleninu a smažené zralé banány. Každý kraj má ale své regionální speciality, a pokud budete mít možnost, určitě nevynechejte například sváteční „sancocho prieto“, což je pokrm vytvořený ze sedmi druhu místních mas.

V Dominikáně najdete hotely pouze pro dospělé, kteří vyhledávají odpočinek a romantické chvíle ve dvou, ale rovněž i hotely pro celou rodinu. Na exotickou dovolenou sem díky příznivému klimatu můžete vyrazit ve kterémkoliv ročním období. Hlavním a zároveň největším městem souostroví je Santo Domingo, jehož historické jádro s četnými památkami je právem zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Dominikánská republika - Punta Cana

A kam zde zavítat?

Můžete navštívit “první evropské město na americké půdě“. V centu města Santo Domingo najdete mnoho vzácných památek a staveb, díky kterým bylo toto centrum vyhlášeno chráněnou památkou UNESCO. Dominantou je Casa Colon – dům Kryštofa Kolumba, v němž sídlí první španělští guvernéři.

Udělejte si výlet do jednoho z nejnádhernějších koutů této země, do Los Haitises (Národní přírodní park). Čeká vás oblast plná mangrovníků, říček, exotického ptactva a jeskyně s malbami místních obyvatel z předkolumbovské éry. Jedná se o skutečnou přírodní perlu uprostřed tropů. A neopomeňte zajet lodí na okouzlující ostrůvek Cayo Levantado v zátoce Samaná, kde vznikla reklama na proslulý rum Bacardi.

Poznejte to nejlepší z města Puerto Plata. Ochutnejte národní poklad, dominikánský rum Brugal přímo v palírně, kde se vyrábí. Navštivte muzeum jantaru, pevnost San Felipe jako vystřiženou z fi lmů o pirátech a zažijte téměř vertikální jízdu lanovkou na horu Isabel del Torres, kde kromě dechberoucí vyhlídky na celou oblast Puerto Plata spatříte i sochu Krista podobnou té v Riu de Janeiru.

Vydejte se na plavbu podél jihovýchodního pobřeží Dominikánské republiky, k ostrovu Saona. Tento ostrov je součástí přírodní rezervace Východní národní park. Uvidíte i zde archeologické nálezy z dob, kdy ostrov osídlovali indiáni kmene Táinů. Výlet si užijí i milovníci koupání a šnorchlování.

Sportovci si mohou zapůjčit kajak nebo surf a lovit vlny podél útesu, a speciálně pro ženy je zde lákavá nabídka opalování se na plovoucích rohožích či relaxační masáž rukou.

Dominikánská republika - Punta Cana

Ráj jménem Senegal

Exotický Senegal se rozprostírá na nejzápadnějším výběžku Afriky. V Senegalu jsou ceny na nižší úrovni než v jiných podobně exotických letoviscích. Pokud sem zavítáte během evropské zimy, dočkáte se tu stálých teplot okolo 30°C.

Cestovatelé sem míří za krásnými plážemi, a to zcela oprávněně. Dovolenou u moře lze vychutnat v hotelových resortech nebo na výletě v některé z pobřežních rybářských vesnic, jejichž pláže jsou posety stovkami barevných pirog – domorodých kánoí, vydlabaných z jediného kmene stromu. Nezapomenutelné je určitě safari s volně žijícími antilopami, zebrami, žirafami, buvoly či nosorožci. Nebo Růžové jezero s vodami, připomínajícími jahodový koktejl. Zvláštní barvu jezera vytvářejí mikroorganismy, produkující růžový pigment. Pro lidský organismus nejsou nebezpečné, a proto se tu můžete i vykoupat. Koncentrace soli v jezeře je dokonce o něco vyšší, nežli v Mrtvém moři. I proto ji zde místní sběrači neustále těží.

Dominikánská republika - Punta Cana

A kam se vydat do Senegalu?

Například klidnější letovisko La Somone je ideální volbou pro všechny, kteří si chtějí užít zasloužený relax s maximálním komfortem a luxusem.. Leží přibližně 75 km jihovýchodním směrem, od hlavního města Dakaru. Tato oblast je výjimečná tím, že ji z jedné strany omývají vody Atlantiku a na druhé straně se rozprostírají laguny. La Somone je současně chráněnou oblastí, v níž žijí rozliční druhy ptactva, včetně pelikána afrického, rybáka velkozubého nebo plameňáka.

A určitě nevynechejte nezapomenutelné safari. Při návštěvě přírodní rezervace Bandia budete ohromeni místní, volně žijící faunou. Setkáte se s antilopami, zebrami, žirafami, buvoly, nosorožci a mnoha dalšími. Prohlédnete si i obří stromy baobaby, s nápadně tlustými kmeny, které se vyskytují pouze na některých místech Afriky a Austrálie. Některé z těchto baobabů slouží jako živoucí mausoleum pro ostatky místních slavných Griotů – potulných umělců.

Dalším velmi zajímavým místem je Dakar, který se vyznačuje kontrastem mezi moderními budovami a menšími vilami, vystavěnými v koloniálním stylu. Typické jsou zde trhy s různými stánky a pouličními prodejci. Ve městě lze vidět také typickou africkou medinu, prezidentský palác, katedrálu aj. Z místního přístavu se můžete vydat lodí, na 2 km vzdálený ostrov Gorée. Díky své bohaté historii je tato městská část Dakaru zapsána v Seznamu světového dědictví UNESCO. Ostrov se stal známým díky rozsáhlému obchodu s otroky, který zde v minulosti hojně probíhal. Nejznámější stavbami ostrova je Dům otroků či historické muzeum a místní pevnost.

Dominikánská republika - Punta Cana

Zanzibar

Zanzibar bezesporu patří k nejkrásnějším destinacím Afriky a Indického oceánu, ale určitě stojí za to se do něj vypravit.

Východní pobřeží

Skoro jednolitý korálový útes, lemující východní pobřeží, vytváří obrovské, avšak velmi mělké laguny s širokými bílými písčitými plážemi a pobřežními palmovými háji. Barva moře, obzvláště po ránu, bere dech. Úchvatná scenérie. Voda oceánu ve východní oblasti je příjemně teplá. Dvakrát za den moře ustoupí na kilometry daleko a laguny se potom změní v bazénky. Je to skvělé místo pro všechny, kteří rádi objevují pestrý mořský svět plný barevných rybek, korálů, mořských rostlin či ježků. Jsou tací, kteří zde vydrží hodiny a hodiny se šnorchlem a brýlemi a pozorovat život, který je jinak téměř nedostupný. Ovšem plavat se zde moc nedá. Na pobřeží se kromě soběstačně vybavených turistických komplexů nachází jen několik roztroušených rybářských vesniček, které neoplývají turistickou infrastrukturou. Výhodou oblasti je i snadná dostupnost historického centra hlavního města Stone Town s jeho památkami a možnostmi poznávání, vzdáleného jen asi hodinu cesty.

Dominikánská republika - Punta Cana

Jihovýchod

V oblasti Paje je ale více vody i po odlivu. Tady se úspěšně učí kiteboarding mnoho mladých lidí z celého světa. Navíc je na této pláži i co zažít po setmění, plážové bary a restaurace tu žijí dlouho do noci. Zdejší část pobřeží je přes své dobré spojení se Stone Town méně obydlená a méně rozvinutá než východ či sever ostrova. Právě proto zde můžete strávit dovolenou v poklidu a užít si nerušeně slunce, moře a pláží, které jsou hlavním bohatstvím ostrova. Řada zdejších hotelů je vedena v duchu ekoturistiky, případně jde o exkluzivní malé hotely, určené novomanželům či turistům, hledajícím během dovolené především klid a splynutí s přírodou.

Sever

Pláže na severu ostrova jsou velmi krásné. Indický oceán se zde předvádí v kouzelných azurových odstínech a snoubí se s jemným bělostným korálovým pískem na pobřeží. Sever ostrova je dobře dostupný z hlavního města. Jedná se o nejstarší turistickou oblast Zanzibaru. V Nungwi se od břehu zvedají několik metrů nad hladinu vápencové útvary, které tvoří plošinu, na níž stojí hotely i celé letovisko. Mezi těmito bizarními „skalami“, vysokými jen pouhé 2-3 metry, naleznete kouzelné malé pláže s prudším vstupem do moře. Hotely mají zpravidla vybudovány „plážové prostory“ v zahradě nad pláží, na níž se vstupuje po několika schodech. Při odlivu je řada těchto malých pláží, tedy spíše zátok, spojena do jednoho celku. Skrze prudce se svažující dno se však rozdíl mezi maximálním přílivem a maximálním odlivem pohybuje jen v rozsahu několika metrů.

Dominikánská republika - Punta Cana

Výběr článků

Načítám