Hlavní obsah

10 tipů, které vám v zimě za energie ušetří desetitisíce

Novinky, Porovnej24.cz

S příchodem podzimu se ve většině domácností začalo topit. Nechcete, aby vás zimní topná sezóna zruinovala horentní sumou za přeplatek? Držte se deseti ověřených tipů online srovnávače Porovnej24.cz, díky kterým letos ušetříte několik tisíc korun.

10 tipů, které vám v zimě za energie ušetří desetitisíce

Článek

1. Reflexní fólie za topením zabrání tepelné ztrátě

Nalepte za topení reflexní fólii. Odrazí do místnosti teplo, které by jinak skončilo ve zdi. Zejména, pokud nemáte zeď jinak zaizolovanou. Ročně vám ušetří pár stovek. Místnost pak vytopíte na požadovanou teplotu i s nižším stupněm.

2. Zaizolujte potrubí topné soustavy

Máte ve sklepě rodinného domu vlastní kotel nebo boiler? Zaizolujte veškeré potrubí, aby se teplá voda dostala k cíli bez tepelné ztráty. Například na chodbách či v místnostech.

3. Snižte topení o jeden stupeň

Zkuste snížit topení o jeden či dva stupně. Většinou si tohoto zanedbatelného poklesu teploty ani nevšimnete. Každý zbytečný stupeň navíc totiž zvyšuje spotřebu elektřiny o 6 %.

4. Topná tělesa by neměla být zakrytá

Topná tělesa nezakrývejte nábytkem, záclonami, oblečením ani ničím jiným. Jsou to totiž překážky, které brání teplu dostat se do místnosti. Bez nich se teplo rovnoměrně rozloží po místnosti, nebudete muset přetápět, a tak ušetříte.

5. Snižte topení, ale nevypínejte ho zcela

Chystáte-li se odcestovat z domu, snižte topení. Nevypínejte však topení úplně, pokud objekt zcela vychladne, jeho následné vytopení trvá déle, zvyšuje spotřebu a stojí více peněz.

Ušetřete několik tisíc korun ročně online srovnáním energií.

6. Radiátory umístěte pod okna

Prostor před oknem bývá nejstudenější v místnosti, proto je vhodné právě pod něj umístit radiátor. Studený vzduch se smísí s teplým a v místnosti tak bude rovnoměrná teplota. Díky tomu nebudete muset topit víc, než je třeba.

7. Zaizolujte dřevěná okna a dveře

Dřevěná okna jsou krásná, ale příliš netěsní. Po čase se vždy sklíží a vzniknou mezery. Zaizolujte je izolačními páskami, které zabrání unikání tepla. Nejefektivnějším řešením z hlediska izolace je však vyměnit dřevěná okna za plastová.

8. Větrejte krátce a intenzivně

Dlouhé větrání pootevřenými okny způsobuje velkou tepelnou ztrátu. Proto okno otevřete co nejvíce, aby se vzduch rychle vyměnil. Zdi nestihnou vystydnout a topení je nebude muset znovu ohřívat.

9. Kde všude ještě zateplovat?

Nepoužívané komíny utěsněte speciální izolací nebo starými novinami. V zimě doporučujeme umístit na podlahy koberce, a to i v případě, že máte plovoucí podlahu nebo dlažbu.

10. Změna dodavatele energie

Účet za energie nejvíce snížíte změnou jejího dodavatele. Rozdíly v cenách jednotlivých dodavatelů jdou totiž do tisíců. Porovnejte si ceny třeba na online srovnávači Porovnej24.cz a zjistěte, kolik ušetří vaše domácnost.

Udělejte si nezávislé srovnání cen energií a ušetřete.

Výběr článků

Načítám