Hlavní obsah

Proč se do ČR dovážejí staré ojetiny a ty pěkné české se vyvážejí?

Komerční článekCebia, spol. s r.o.

Čeští motoristé s oblibou volí ojeté auto dovezené do ČR. Domnívají se, že se tak vyhnou českým stočeným vozidlům. Ve skutečnosti se do ČR často účelově dovážejí vozidla s nezjistitelnou historií a zhruba 60 % z nich má stočený tachometr.

Dovoz vozů

Článek

Letos dochází k alarmujícímu růstu dovozu nekvalitních ojetin do ČR a to přes jejich zdražení díky oslabení koruny. Od počátku roku vzrostl počet dovážených ojetých vozidel o 24 %. Dovážena jsou převážně stará vozidla, téměř polovina je starší 10 let. Zájemci o dovážené ojetiny většinou bez transparentní historie si neuvědomují zvýšená rizika u těchto vozidel, jako je stočení km, předělání identifikátorů kradeného vozidla, omlazení vozidla, neodvedené DPH, falešné servisní knihy atd.

Na druhé straně vlivem uměle oslabeného kurzu koruny roste prodej kvalitních mladých ojetin z České republiky do evropských zemí. Letos se očekává 45% růst vývozu ojetin. Výsledkem těchto trendů je pokračující stárnutí českého vozového parku, což má vliv na ekologii i bezpečnost silničního provozu.

Výběr vozidla

Společnost Cebia, která provozuje systém AUTOTRACER na www.zkontrolujsiauto.cz, doporučuje raději zaplatit vyšší cenu za kvalitnější ojetinu z tuzemska s dostupnou a průhlednou historií. Kupní cena je totiž daleko nižší položka než následné provozní výdaje za vozidlo, které u nekvalitní ojetiny výrazně rostou. Určitě se najdou i kvalitní individuálně dovážené vozy, ale je potřeba vybrat takové vozidlo, které má dobře doloženou historii.

Výběr článků

Načítám