Hlavní obsah

Zima se blíží. Čas pro Michelin CrossClimate – první letní pneumatiku do zimy

Novinky, NejlevnejsiPNEU.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu představil Michelin letní pneumatiku CrossClimate s certifikací pro zimní provoz. Michelin se vyhýbá označení pneumatiky jako celoroční, řidiče ale zajímá jediné: Je to opravdu kvalitní pneumatika do běžné středoevropské zimy?

Pneumatika Michelin CrossClimate

Článek

Oficiálně dostupné informace hovoří o CrossClimate velmi pozitivně. Vedle prvotřídních vlastností letních pneumatik, jako je brzdění na mokru i suchu, dlouhá životnost a efektivní spotřeba paliva, disponuje parametry, jimiž se mohou chlubit jen opravdové zimní pneu. Jedná se zejména o vynikající záběr a brzdění v chladných nebo občasných sněhových podmínkách.

Je to první letní pneumatika se zimní homologací 3PMSF neboli Three Peak Mountain Snow Flake. Ano, jedná se o onen známý symbol tří vrcholů a sněhové vločky na bočnici pneumatiky. Toto označení říká, že s pneumatikou můžete bez obav jezdit v zimě i v regionech, kde jsou zákonem nařízeny zimní pneumatiky.

Pneumatika se u nás začala prodávat v květnu a zatím jsou na ni velmi dobré ohlasy. Její „zimní výkon“ čeští řidiči sice pořádně prověří až s příchodem chladnějšího počasí, ale nezávislé zahraniční testy ukazují, že se CrossClimate opravdu povedla. Například britský portál Tyre Reviews provedl srovnání CrossClimate s letními, zimními i celoročními pneumatikami. Výsledky můžeme shrnout takto: skvělá letní pneumatika, která se v zimě vyrovná zimním pneu a předčí celoroční pneumatiky.

Jedno je zřejmé už nyní, pneumatika Michelin CrossClimate vnesla do našich klimatických podmínek opravdu funkční alternativu vůči zimním, ale i klasickým celoročním pneumatikám. Pokud člověk není zrovna náčelníkem horské služby v Krkonoších, tak má před sebou velmi dobrou pneu, díky níž se zbaví nutnosti každoročně přezouvat.

Přes zimu nejen s Michelinem

Michelin samozřejmě není sám, kdo může nabídnout kvalitní pneumatiku pro všechna roční období. Velmi dobrá hodnocení má třeba nizozemský výrobce Vredestein se svými Vredestein Quatrac 3 nebo 5, na kterých řidiči vedle přilnavosti na suchu i mokru oceňují dlouhou životnost a komfort jízdy.

Většina řidičů ale stejně dá přednost klasickým zimním pneumatikám. I tady platí – pokud nežijete na horách, není nutné jezdit na „Nokianech“. Kladete-li důraz na poměr kvalita versus cena, můžete vyzkoušet značku Riken, konkrétně třeba model Riken SnowTime B2. Riken, původně japonská značka, dnes spadá pod koncern Michelin a většina jejích pneumatik se vyrábí v Evropě. Za pozornost stojí také u nás stále populárnější tchajwanská značka Nankang, která klade důraz na moderní technologie a cenovou dostupnost.

Výběr článků

Načítám