Hlavní obsah

Ceny bytů v příštím roce porostou. S koupí neotálejte

Novinky, Porovnej24.cz

Ceny nových bytů podle developerů v příštím roce vzrostou průměrně o 6,6 procenta, v roce 2017 dokonce zdraží o dalších 4,9 procenta. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností zpracované společnostmi CEC Research a KPMG Česká republika. Dle odborníků je právě teď ideální čas pro koupi bytu či uzavření hypotéky.

Plánujete koupit byt? Pospěšte si, ceny budou zdražovat.

Článek

„Růst cen předpokládá devět firem z deseti. A další zdražování je připravené na rok 2017, a to v průměru o 4,9 procenta. Potvrdilo to 77 procent společností,“ přiblížil výsledky průzkumu ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

O tom, že by mohly ceny bytů a domů klesat, není podle Vacka přesvědčen vůbec nikdo. „Třináct procent, respektive 23 procent ředitelů společností, nemá ještě svou cenovou strategii definitivně rozhodnutou," dodal Vacek.

Mezi hlavní důvody nárůstu cen bytů bude podle developerů patřit růst nákladů výstavby, tedy růst cen stavebních prací. Toto zvýšení cen již zaznamenalo 64 procent firem a pro příští roky (2016 a 2017) s dalším růstem počítá až 85 procent všech rezidenčních developerů. Ceny by měly růst až o pět procent. Vliv na růst ceny má i rostoucí poptávka po nových bytech, zejména v Praze, kde by prodeje nových bytů mohly překročit hranici 7000 bytů. Dalším důvodem je i historicky nízký úrok hypoték a jejich nejčastější uzavírání.

Pokud už delší dobu uvažujete o koupi nového bytu, možná právě teď je ten správný čas se rozhoupat. „Vzhledem k stále nízkým úrokovým sazbám hypoték a jejich budoucímu nárůstu, ovšem i zdražování cen bytů, se právě teď vyplatí investovat do koupě bytu. Stejně tak, jako se plánuje zdražování bytů, očekává se i růst úrokových sazeb hypoték,“ říká Libor Coufal z portálu Porovnej24. Jak si jednotlivé banky a jejich nabídky hypoték momentálně stojí, můžete jednoduše zjistit porovnáním online právě na serveru Porovnej24.cz.

Výběr článků

Načítám