Hlavní obsah

Ceny energií zlevňují, mnoho lidí mění dodavatele

Komerční článekPorovnej24.cz

Ceny komodit na světovém trhu se hroutí a jistě přinesou zajímavou úsporu ve výdajích za energie. Platí to hlavně pro průmyslové podniky, které mohou ušetřit desítky milionů korun. Zlevnit by měly i ceny energií pro domácnosti. I podle statistik serveru Porovnej24.cz lidé častěji mění dodavatele. Může za to i blížící se změna topné sezóny.

Ceny energií zlevňují, mnoho lidí mění dodavatele

Článek

Elektřina v základním celoročním pásmu se zatím letos na pražské energetické burze obchoduje za ceny zhruba o sedm procent nižší, než je průměr loňského roku. Konečný výsledek může být ještě příznivější. Začátkem září dál zlevňuje a současně mírně posiluje koruna vůči euru. Ještě větší prostor k poklesu ceny – okolo 15 procent – je u zemního plynu. Prostor pro snížení cen tedy je. Je však otázkou, jak na to zareagují obchodníci.

Na lepší cenu se dostanou hlavně zákazníci, kteří přistoupí na různé akční nabídky určené k zachytávání přelétavých klientů. Ovšem horší to budou mít domácnosti, které se před dvěma roky nechaly přemluvit k podpisu dlouhodobé smlouvy na odběr elektřiny – a hlavně plynu – s tříletou cenovou fixací. Taková domácnost zaplatí v příštím roce tisíce korun navíc.

Zjistěte, kolik můžete ušetřit a porovnejte ceny energií online.

Všechna uvedená čísla se týkají pouze samotné komodity. Celkové náklady ovlivní také další složky ceny. Očekává se, že nahoru půjdou platby za distribuci a přenos plynu. Energetický regulační úřad, který tuto část ceny stanovuje, by totiž měl zohlednit dvě mírné zimy. Předpokládaný pokles cen plynu mohou pokazit také vyšší požadavky na množství plynu ukládaného na zimu do zásobníků. Zvýšenou poptávku zaznamenává i online porovnávač cen energií Porovnej24.cz: „V současné době evidujeme nárůst počtu uzavřených smluv o přechodu k jinému dodavatel oproti předchozím měsícům. Důvodem je postupné snižování cen energií, ale také blížící se změna topné sezóny“, konstatuje produktová manažerka Romana Bradáčová.

Také v nejbližších letech se „výhodná“ nabídka fixace ceny elektřiny či plynu na několik let dopředu vyplatí jen dodavatelům, ne odběratelům. Na brzký růst cen přinejmenším do roku 2019 to nevypadá ani na lipské energetické burze EEX. „Všem domácnostem, které smlouvu s cenovou fixací nemají, doporučuji v této době nabídky dodavatelů bedlivě sledovat. Ceny dodavatelů lze pak jednoduše porovnat online a přejít k levnějšímu“, radí Bradáčová.

Dalšího zlevnění by se dle předpokladů měli Češi dočkat i během dalších let. Ceny elektřiny i plynu se kotují na burzách v eurech. Pokud Česká národní banka opustí během druhé poloviny příštího roku politiku umělého oslabování kurzu koruny, následné posílení domácí měny může srazit cenu komodity o pět i více procent.

Udělejte si jednoduché srovnání cen energií a zjistěte, kolik můžete ušetřit.

Výběr článků

Načítám